Jak si vybrat správnou masáž?

Thajská, orientální, ajurvédská, relaxační, olejová… masáží, které si dnes můžete dopřát, je nepřeberné množství. Která vám udělá dobře? Jak se na ni připravit? Nechejte si poradit od Martina Pařízka, ředitele relaxačních center Wellness Horal a L-Spa, která vám nabízejí nepřeberné množství různých terapií.

„Při výběru masáže je důležité si uvědomit, v jakém jste rozpoložení a také kondici, tedy zda potřebujete řešit nějakou obtíž, nebo chcete hlavně relaxovat a uvolnit se. Zvažte i míru stresu, jíž procházíte, ať už v důsledku doznívajících starostí z práce, nebo i v soukromí. Vše má vliv na efekt masáže,” radí Martin Pařízek. Například ayurvédské masáže nejsou ideální ani při chronických nemocech. „Při nerovnováze v organismu může pak masáž zapůsobit spíše nepříznivě. Mohla by se po ní objevit třeba bolest hlavy, což nelze přičítat špatné práci maséra,” říká Martin Pařízek.

Jak rozproudit v těle lymfu? 

Ayurvédské masáže jsou skvělé pro celkové oživení těla i mysli a rozproudění lymfy, což je zvláště v létě velmi žádoucí. „V teplém počasí můžete mít problém s oteklýma nohama, což je důsledkem toho, že lymfa nefunguje, jak by měla. Ayurvédská masáž lymfu znovu rozproudí a navíc pomáhá k celkové detoxikaci organismu,” doporučuje Martin Pařízek.

Zatímco masáž v podání našich terapeutů ze Srí Lanky je jemnější, milovníky důraznějších hmatů uspokojí péče masérů z Bali. Za univerzální a bezproblémovou pro všechny se považuje thajská olejová masáž, která je hlavně o relaxaci a navození pocitu harmonie. „U nás ji vyhledávají zvláště ženy. Je tak pohodová, že se při ní často usíná,“ popisuje Martin Pařízek.

NÁŠ TIP: Masáže pro sportovce i orientální hammam

Pro rozhýbání těla a na bolavé svaly je dobrá thajská tradiční masáž, která se provádí v zapůjčeném oděvu, používají se při ní i různé protahovací cviky a někdy se proto také označuje jako asistovaná jóga. Je užitečná mj. po sportovním výkonu, kdy se svaly dobře protáhnou, a proto ji často volí sportovci.

Očistné účinky potom mají orientální masáže zvané hammam. V tuzemsku jsou ještě málo známé, ale ti, kdo je absolvují, často mluví o pocitu znovuzrození, omlazení… Vyzkoušet je můžete ve Wellness Horal. Součástí je peeling, který důkladně odstraní starou kůži, hýčkající ošetření mýdlovou pěnou a masáž vyživujícími oleji, což je zejména v létě více než žádoucí. „Oleje použité na suchou pokožku nemají zdaleka takový efekt, jako na vlhké kůži při hammamu, kdy se přes póry dostávají snadněji dovnitř,” uzavírá Martin Pařízek.

9 tipů, jak si dokonale užít masáž

  1. Před masáží je ideální navštívit saunu, která rozehřeje tělo a skvěle připraví svaly. Také se osprchujte a přijďte alespoň 5 minut předem, abyste mohli přesně zrekapitulovat objednávku a celkově si navodili pocit pohody.
  2. Hloubková masáž není vhodná s kocovinou a také při náběhu na nemoc. Zatímco u saunování platí, že můžete přicházející nemoc zastavit, u masáže se spíše rychleji „rozjede“.
  3. Nechoďte na masáž hned po velkém fyzickém vypětí. To platí stejně jako u saunování. Nejdříve je důležité nechat tělo i hlavu zklidnit.
  4. Před masáží je dobré dvě až tři hodiny nejíst větší jídlo, spíše jen svačinku. Je to kvůli pohodlí, navíc náročné trávení aktivizuje vnitřní orgány, místo aby odpočívaly.
  5. Před masáží pijte, tekutina je důležitá pro chod lymfy. Pijte proto i po masáži.
  6. Pro maximální požitek z masáže je vždy důležité uvolnit mysl, nad ničím nepřemýšlet, nemluvit a vnímat jen práci rukou maséra, to efekt masáže znásobí.
  7. Pokud vám při masáži něco nevyhovuje (síla tlaku rukou, teplota v místnosti), neváhejte to terapeutovi sdělit. Je to čas vyhrazený jen vám a vašemu požitku, má tedy být podle vašich potřeb a představ.
  8. Vyhraďte si na masáž dost času, abyste si po ní mohli ještě aspoň 20 minut odpočívat. V tomto detailu poznáte rozdíly mezi kvalitními wellness centry. Někde se člověk po masáži zase oblékne a odchází bez možnosti relaxace. Ve Wellness Horal i v L-Spa vás uložíme na lehátko, servírujeme čerstvě uvařený čaj a sušené ovoce a necháme ve vás doznívat dojmy z terapie.
  9. Po masáži můžete ještě navštívit saunu, před vstupem do ní ale důkladně tělo omyjte od masážních olejů.
NÁŠ TIP: Den plný relaxace, odpočinek při masáži či beauty dle vlastního výběru, výborné jídlo - to je Spa day v Lanterně či Wellness den v Horalu bez ubytování.
 

Celou nabídku masáží a dalších procedur naleznete na Wellness Horal a Spa hotelu Lanterna.

REZERVOVAT MASÁŽ ČI BEAUTY