Nordic walking: chůze s hůlkami, která má čím dál víc příznivců

Nordic walking: chůze s hůlkami, která má čím dál víc příznivců

Konečně je tady jaro a s ním i oblíbené sportovní aktivity v přírodě, která je pro ně v tomto období obzvláště půvabnou kulisou. Vyrazte na procházku v duchu tzv. Severské chůze. Tato poměrně mladá sportovní disciplína, známá také pod názvem nordic walking, vznikla v roce 1988 ve Finsku víceméně náhodou, když tehdy běžkařům chyběl sníh pro jejich závod a tak vyrazili na trať bez lyží, jen s hůlkami. Od té doby se úžasný přínos nordic walkingu stal známým po celém světě a získává si čím dál víc příznivců. Může se mu totiž věnovat téměř kdokoli, a to kdekoli. Prospívá zdraví a je také účinný, chceme-li zhubnout.  

„U nordic walkingu je skvělé, že ho můžou provozovat lidé v jakémkoli věku, a i ti méně fyzicky zdatní. A například pro ty, kteří tráví spoustu času sezením u počítačů nebo třeba za volantem, je severská chůze osvědčenou metodou, jak se protáhnout, posílit svalstvo, rozproudit si krev a zároveň i osvěžit mysl. A je taky účinný v případě, kdy jste se rozhodli shodit pár přebytečných kil,“ vyjmenovává kladné účinky oblíbené sportovní disciplíny Kristýna Veitová, animátorka a sportovní instruktorka Resortu Valachy. 

Právě hosté Resortu Valachy mají možnost si nordic walking užít opravdu naplno. Nejenže je v okolí řada turistických tras a Resort Valachy připravili i několik značených nordic walking okruhů v délce od 7 do 12 kilometrů, navíc mají ubytovaní hosté možnost si nordic walking hole zdarma půjčit a to v hotelech Lanterna a Horal. Více informací.

10 pravidel pro správnou chůzi s holemi

Aby byla severská chůze opravdu účinná, je třeba dodržet několik důležitých pravidel. Takhle je do deseti bodů shrnula pro hosty hotelu Lanterna instruktorka Kristýna Veitová:

  1. Před vycházkou se oblečte tak, abyste venku pociťovali mírný chlad. Pohybem se zahřejete a v teplejším oblečení by vám bylo horko.
  2. Hole si nastavte podle své výšky (hole jsou vhodné od výšky postavy 150 cm). Hole pro nordic walking jsou převážně teleskopické a dají se plynule nastavit většinou od délky 54 do 130 cm. K nastavení požadované délky stačí povytáhnout příslušnou část hole a aretovat ji. 
  3. Velmi důležité je naučit se správnému držení holí a jejich píchání – odrážení se od země. 
  4. Před výletem byste měli absolvovat desetiminutovou pomalou chůzi na zahřátí, která připraví organismus na následnou fyzickou zátěž.
  5. Společná rozcvička se skládá především z uvolňovacích cviků. Nepodceňte ji, stejně jako v případě jiných sportů je důležitá pro zahřátí svalů a rozhýbání kloubů.

NÁŠ TIP: Protiskluzové gumové patky slouží k nasazení na špičku hole a využijete je především při chůzi po asfaltu, kdy skvěle tlumí nárazy a odlehčují kolenním kloubům i svalstvu.

  1. Důležité je i vhodné naplánovaní trasy a délka vycházky. „Pokud si však náročnost výletu určujete sami, vězte, že hodina úplně stačí. Důležitá je ovšem pravidelnost – ideální je vyrazit s holemi na procházku 3x až 4x týdně,“ upozorňuje Kristýna Veitová.
  2. Je rozdíl, zda se vydáte jen po rovině, nebo půjdete do kopce a z kopce. Jdete-li sami, zvažte náročnost terénu podle vlastní kondice a nepřeceňte své síly. 
  3. Dobrou pomůckou je sporttester, s jehož pomocí si můžete spolehlivě ohlídat svůj tep. Kristýna Veitová radí: „Zůstaňte v aerobním prahu, do 65 % maximální tepové frekvence.“ A hned připomíná ještě jednu důležitou věc. „Při chůzi je třeba hlídat si dech – když dokážete při chůzi mluvit, máte správné tempo na spalování.“
  4. Důležitou zásadou při jakékoli formě pohybu, nejen při nordic walkingu, je také pravidelné doplňování vody. Počítejte s tím, že při hodinové procházce spotřebujete asi 0,5 l vody. Samozřejmě záleží na počasí. V horku bude spotřeba vody ještě vyšší.
  5.  Došli jste zdárně do cíle? Skvělé, ale nepodceňte ještě závěrečné strečinkové cvičení. 

Jdeme zhubnout

Po kondiční vycházce už jen následuje zasloužená odměna – doplňování ztracené energie. „Kromě tekutin, třeba ve formě minerálek nebo iontových nápojů, si dopřejte i přiměřenou porci ovoce, která vám dodá potřebné vitamíny a minerály. Naši hosté také využívají možnosti po sportu ulevit svalům v sauně či při masáži v našich wellness centrech, což je pro regeneraci také přínosné,“ připomíná Kristýna Veitová a vysvětluje, proč právě nordic walking může být velkou pomocí i pro lidi, kteří potřebují zhubnout a rovnoměrně posílit svalstvo.

„Při běhu nebo cyklistice se téměř celá spotřeba energie týká nohou. Oproti tomu při nordic walkingu zapojujete nejen celé dolní končetiny, ale také ruce, většinu zádových svalů, prsní svaly i břišní svalstvo. Zároveň platí, že sval spaluje přednostně tuk při menším výkonu, jako je chůze, protože při vyšším (běh nebo jízda na kole) musí spalovat zásobní sacharidy. Ostatně i z tohoto důvodu je paradoxně pro hubnutí mnohem účinnější, když jedete na kole po rovince, než když namáhavě stoupáte do vršku.“ 

NÁŠ TIP: O víkendu můžete po vycházce využít rychlé občerstvení v Bistru Razula u sjezdovky Razula, naproti hotelu Lanterna.

Nordic walking: chůze s hůlkami, která má čím dál víc příznivců

turisticke_trasy_velke_karlovice