Z tohoto dortu až oči přecházejí, skvěle chutná a hlavně – zvládne ho opravdu každý. Vyzkoušejte ho sami a překvapte své blízké barevně originálním dezertem „Happy Moss Spinach Cake“!

Tomáš Kunovský, který byl šéfkuchařem ve Spa hotelu Lanterna, si recept na tento dezert přivezl ze Skotska, kde patnáct let působil jako kuchař a cukrář špičkových hotelů pro náročnou klientelu. „Zelená barva je pro dezert hodně neobvyklá, o to víc jím překvapíte. Výrazné barvy docílíte díky špenátu. Může se zdát, že dort a špenát se k sobě nehodí, ale nemusíte mít obavy. Špenát je chuťově neutrální. Navíc je zdravý, obsahuje například vitamíny A, B, C a také draslík, měď, železo, hořčík, mangan i prospěšnou vlákninu. K přípravě mechového dortu použijte raději baby špenát, který nemá velké a silné stonky,“ doporučuje Tomáš Kunovský. 


Suroviny na korpus:

  • 300 g baby špenátu (konečná váha po tepelné úpravě a rozmixovaní)
  • 2 citrony (nastrouhaná kůra a šťáva)
  • 4 ks vajec
  • 230 g cukru krupice
  • 260 g slunečnicového oleje
  • 150 g hladké mouky 
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva

 Postup:

  1. Baby špenát spaříme a hned zchladíme v ledové vodě, aby si udržel sytě zelenou barvu. Následně ho zpracujeme do pyré v mixéru, přidáme citronovou kůru a šťávu.
  2. Z vajec a cukru vyšleháme pěnu, přidáme olej, mouku a kypřicí prášek. Na závěr přidáme špenátové pyré. 
  3. Těsto nalijeme do dortové formy (průměr do 20 cm) vymazané tukem a vysypané polohrubou moukou. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 minut na 170 °C. „Při pečení může zelená barva zvenčí slábnout, ale nemusíte mít obavy – uvnitř stále zůstává v plné síle,“ ujišťuje šéfkuchař Tomáš Kunovský.
  4. Než se korpus upeče, připravíme si krém na dohotovení dortu – smícháme termizovaný sýr či žervé s cukrem a mascarpone a vše utřeme v hladký krém.
  5. Z upečeného korpusu odřízneme po vychladnutí horní část, abychom povrch zarovnali. Z těchto odřezků připravíme rozemnutím v ruce drobenku, která na závěr skvěle poslouží jako atraktivní dekorace. 
  6. Korpus podélně rozřízneme na třetiny, mezi jednotlivé díly natřeme připravený krém a postupně vrstvíme. Na závěr ozdobíme drobenkou, mátou, plátky citronu nebo jinou surovinou, která s dezertem barevně ladí.

Další recepty najdete na našem BLOGU.