Kněz, který jezdí v mini cooperu, hraje golf, rád si vychutná sklenku vína a má Instagram… Zbigniew Czendlik, zvaný Zibi, bez nadsázky nejznámější římskokatolický kněz, svými moderními názory na život a církev baví a inspiruje mnoho lidí u nás. V neposlední řadě je také skvělý vypravěč a zábavný společník, o čemž se mohli opakovaně přesvědčit hosté Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, kam Zibi pravidelně přijíždí s besedami na téma jeho legendární knihy Postel hospoda kostel.
Právě z této spolupráce se nakonec zrodil neobyčejný nápad a vy můžete být u toho, když spatří světlo světa: 16. prosince se v hotelu Lanterna uskuteční unikátní degustační večer Farská kuchařka, při němž můžete ochutnat pokrmy připravené podle stejnojmenné knihy, kterou Zbigniew Czendlik napsal spolu s Petrou a Miroslavem Mackovými. Kuchaři Lanterny připraví podle knihy menu o pěti chodech. Během večera se i dozvíte, jak se kdysi na farách vařilo, ale i o jídlech k různým svátkům nebo o mešních vínech.
Bude to úplně poprvé, co kniha poslouží podobné věci, a velice se těším. Miluji jídlo a rád ochutnávám místní speciality, kdykoliv, když cestuji. Nejsem žádný kuchař, ale občas si s radostí uvařím. K tomu skleničku vína, což mám vlastně přímo v popisu práce.
Kuchařku zatím ne, je s tím hodně práce, ale možná další knihu. Různá vydavatelství se mě již dotazují. Přemýšlím nad něčím… Mám krabici, v níž shromažďuji různé papírky, poznámky, účtenky ze svých cest. Ideálně někam odjet a v klidu to vymyslet.
Dřívější fary skutečně měly vždy vlastní kuchařku a všichni si jí moc vážili. Bylo to potřeba, žila tam spousta lidí, kteří byli zapojeni do celého chodu farnosti. Dnes tomu už tak není.
Mám rád klasiku, kapra s bramborovým salátem. Toho si dávám už v poledne a pak ještě i večer po půlnoční, na Boží hod vánoční a pak ještě doma v Polsku. Od 24. prosince až do konce roku jím kapra na všechny různé způsoby.
Moc ho nejím, ale mám moc rád kynuté těsto. U vás na Valašsku mi to vyhovuje, miluji vaše skvělé frgály, koláčky a na Vánoce pochopitelně vánočku. Ve Farské kuchařce je na ni dokonce recept.
Je to příjemné místo, kam se vždycky rád vracím. Není to o budově, ať už je sebevíce luxusní, ale o lidech a skvělé atmosféře, kterou dokážou navodit. Mají mě tady rádi a já mám rád je. Těším se vždycky na Zuzku (pozn. Zuzana Vašutová, ředitelka Spa hotelu Lanterna), známe se dlouho, jsme přátelé a moc si jí vážím.
Víte, používám někdy v mobilu aplikaci na sdílení polohy se svou manažerkou, aby věděla, kde jsem, že už se blížím. Poté ji jednoduše vypnu. Ale toho nahoře, mého šéfa, toho nevypnu, ten mě má pod dohledem nonstop. Celý můj život je jedna velká dovolená. Ale když už mám volno, preferuji zimu. I příroda v zimním období spí, odpočívá, stejně tak to cítím já.
Wellness mám rád, jen sauna mi nedělá dobře na můj krevní tlak. Ale takovou příjemnou chvilku v bublající vířivce k tomu s bublinkami v ruce, to si nechám líbit