Tipy na velikonoční dobroty Resortu Valachy

 

Ochutnejte některý z velikončních tipů na dobroty Spa hotelu Lanterna.  K velikonočním svátkům tradičně patří různé obřadní pečivo: kromě beránka a jidášů letos vyzkoušejte třeba boží milosti - sladké kousky křehkého cukroví, které udělají radost nejen koledníkům. Ochutnat můžete třeba i zajímavou kombinaci vajíčkového salátu s olivami, nebo oblíbený mazanec vylepšený o kandovaný pomeranč.


Vajíčkový salát s olivami v pita chlebu

Zajímavý recept, jak využít větší množství vajec (nejen po Velikonocích). Vajíčkový salát je rychlý, jednoduchý, skvěle chutná i vypadá. Díky přidání chuťově výrazných zelených oliv a naplněním do pita chleba, povýšíte i "obyčejný" salát na atraktivní pokrm. A pokud vám nevadí tučnější jídla, můžete k jogurtu přidat i trochu majonézy.

Ingredience (pro 4 osoby)

  • 8 vajec uvařených natvrdo
  • 250 g řeckého bílého jogurtu (může být i klasický)
  • 10 ks ředkviček
  • 20 ks zelených oliv
  • 3 snítky kopru
  • 2 zelené jarní cibulky
  • šťáva z ½ citronu
  • bílý pepř
  • sůl 
  • 4 ks pita chleba

Postup: 

  1. Vajíčka nakrájíme na menší kostky a smícháme je s jogurtem.
  2. Přidáme nadrobno nakrájené olivy, kopr, jarní cibulku a ředkvičky.
  3. Osolíme, okořeníme bílým pepřem, jemně dochutíme citronovou šťávou a promícháme.
  4. Hotovým vajíčkovým salátem naplníme pita chleby.

Tradiční boží milosti podle valašského šéfkuchaře

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky 
  • 75 ml smetany na šlehání (33%)
  • 75 ml kysané smetany 
  • 50 ml rumu (4 polévkové lžíce) 
  • nastrouhaná kůra z limetky 
  • 1 lžička soli  
  • rostlinný olej na smažení 
  • moučkový cukr na obalení 

Postup:

  1. Do mísy nasypeme mouku, přilijeme rum, smetanu na šlehání a zakysanou smetanu (alternativou může být podmáslí nebo zákys). Směs propracujeme vařečkou nebo rukou, a to tak dlouho, až se začnou na povrchu tvořit puchýřky. Dochutíme kůrou z limetky a osolíme. Pak necháme těsto asi 1/2 hodiny odstát při pokojové teplotě a znovu vypracujeme. Následně necháme těsto znovu odstát, aby si lepek obsažený v mouce odpočinul a těsto se dalo dobře válet a netrhalo se.
  2. Těsto rozválíme na plát tenký asi 2 mm. Z těsta postupně odkrajujeme obdélníky o velikosti asi 6x4 cm, do nichž následně uděláme dovnitř nožem dvě rýhy tak, aby okraje těsta zůstaly vcelku.
  3. V hrnci rozehřejeme olej a obdélníky z těsta do něj postupně vkládáme. Smažíme dozlatova zhruba 20 sekund po každé straně, poté jednotlivé kousky vyndáme a hned rozložíme na plech pokrytý papírovým ubrouskem. Chvíli počkáme, dokud papír nevsaje přebytečný tuk. Ještě teplé boží milosti pak obalíme v moučkovém cukru. Jen tak se cukr dobře vsákne dovnitř.
  4. Jednotlivé kousky obalené v cukru necháme rozložené na plechu vychladnout. Čerstvé jsou nejkřupavější!

TIP: Servírování můžeme zpestřit miskou crème fraîche (to koupíte nebo si můžete připravit doma: 1 díl smetany ke šlehání, 1 díl kysané smetany, promíchat, nechat stát v lednici 24 hodin a vyšlehat), do které se boží milosti namáčejí. Do crème fraîche můžeme navíc přidat vlašské ořechy nebo med.

Valašský brioškový mazanec s mandlemi a pomerančem

Ingredience (na 2 menší mazance):

  • 500 g hladké mouky
  • 20 g kvasnic
  • 85 g cukru krupice 
  • 35 ml mléka
  • 5 vajec
  • 220 g másla
  • 2 a ½ lžičky soli 
  • 100 g mandlových plátků
  • 100 g kandované pomerančové kůry 

Těsto si připravíme den předem. Pečeme druhý, případně i třetí den. Těsto by mělo odpočívat v lednici asi 12, nejvýše však 72 hodin

Postup:

  1. Z vlažného mléka a kvasnic vytvoříme kvásek. Smícháme ho s moukou a vajíčky, vypracujeme těsto a necháme ho půl hodiny odstát. Poté postupně přidáváme máslo a dobře ho do těsta zapracujeme. Vmícháme nasekanou kandovanou pomerančovou kůru a 50 g mandlí. Hotové těsto necháme odpočívat v lednici do druhého, případně do třetího dne. Kynutím při nižších teplotách těsto ztrácí příliš kvasnicovou příchuť a získává vyzrálejší chuť. 
  2. Po vytažení těsta z lednice ho znovu krátce vypracujeme a pak rozdělíme na dva bochníky.  které necháme vykynout při pokojové teplotě. Dbáme na to, aby teplota nebyla příliš vysoká. Pokud bychom totiž těsto nechali třeba poblíž horkých kamen, mohlo by změnit konzistenci, povolilo by a ztratilo kompaktnost.
  3. Po vykynutí potřeme mazance rozkvedlaným vajíčkem, posypeme plátky mandlí a vložíme do vyhřáté trouby – pečeme asi 45 minut v klasické troubě na 160 °C, v horkovzdušné na 150 °C.
  4. Po vytažení z trouby potřeme máslem, necháme vychladnout a můžeme podávat.

TIP: Do těsta můžeme předem přidat nastrouhanou kůru ze dvou BIO citronů, díky níž bude mazanec ještě kypřejší a voňavější.

O recepty se s vámi podělil Tomáš Kunovský, bývalý šéfkuchař Spa hotelu Lanterna.