Soutěž o nejlepší valašský recept vyhrálo jehněčí maso se slivovicovou vůní

Třetí ročník soutěže o nejlepší recept, kterou pořádá Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích, již zná své vítěze. První místo obsadil recept na jehněčí maso se slivovicovou vůní, který do soutěže zaslal Radim Vilkoš z Ostravy. Nejlepší recepty vybírala porota složená z hotelových kuchařů, přihlíželo se také k názoru hostů hotelu.

Tématem letošního ročníku bylo jehněčí maso. „Vzhledem k tomu, že jde sice o stále oblíbenější, ale přece jen hůře dostupnou a v domácnostech spíše okrajovou surovinu, nás příjemně překvapil počet zaslaných receptů. Celkem se jich sešlo sedm desítek,“ uvedla vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová. Někteří lidé zaslali i více svých oblíbených receptů a zajímavostí bylo, že se účastnily dokonce celé rodiny. „Nastala tak poněkud kuriózní situace, kdy jsou v první pětici zastoupeny hned dva manželské páry. Protekce přitom byla vyloučena, protože kuchaři vybírali nejlepší recepty anonymně. Každý z manželů poslal svůj osobní nejoblíbenější recept, který byl natolik výjimečný, že se probojoval do finále,“ dodala Zuzana Vašutová.

Kuchaři ze zaslaných receptů nejprve vybrali ty, které odpovídají požadavku na použití běžně dostupných regionálních surovin a přitom mají šanci zaujmout náročné gurmány. Poté podle nich zkoušeli vařit, pokrmy ochutnávali a vybírali ty nejlepší. Přihlíželi i k názorům hotelových hostů. „Pokrmy jsme jim nabízeli v rámci obědového menu i k večeřím a sledovali reakce. Po některých jídlech se doslova zaprášilo, hosté se dokonce dožadovali receptů. Tato zpětná vazba pro nás byla důležitá a výrazně jsme k ní přihlédli,“ řekl šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík.

Zatímco určení konečného pořadí na druhém až pátém místě bylo podle něj díky vyrovnané úrovni receptů obtížné, o vítězi nebylo pochyb. „Jehněčí maso se slivovicovou vůní mělo největší ohlas u poroty i hostů restaurace. Chuť švestek k jehněčímu masu skvěle ladí,“ doplnil Pavel Václavík. „Manželka tento recept kdysi dostala v nemocnici od jedné staré babičky. Od té doby podle něj vaříme – sice ne často, protože jehněčí maso i slivovice jsou drahé suroviny, ale vždy ho používáme při slavnostní příležitosti nebo k Velikonocům. Je to výborné jídlo - a protože i v Lanterně je to samá chuťovka, musel jsem se o náš rodinný tip podělit. Navíc jehněčí maso i slivovice patří k Valašsku,“ prozradil vítěz Radim Vilkoš.

Vítězné recepty

Jehněčí maso se slivovicovou vůní (1. místo)

  • Zaslal: Radim Vilkoš, Ostrava – Poruba, 
  • Suroviny: 1 kg jehněčího masa, 3 cibule, 2 paličky česneku, 1 švestkový kompot, provensálské koření, pepř, sůl, 2 polévkové lžíce sojové omáčky, 1 polévková lžíce medu, 2 dcl slivovice, 1 dcl vody
  • Postup: Osolené maso vložíme do pekáčku společně s cibulí nakrájenou na osminky a stroužky česneku, přidáme okapané švestky. V misce promícháme koření, sojovou omáčku, med, slivovici, vodu a pekáček rovnoměrně zalijeme. Pečeme zpočátku na maximální teplotu, po zatáhnutí masa teplotu snížíme na polovinu a pomalu pečeme za občasného přelití výpekem, dokud maso nezměkne. Doporučená příloha: bramborový knedlík či rýže.

Jehněčí roláda s kozím sýrem (2. místo)

  • Zaslal: Josef Pohnán, Cheb
  • Suroviny: 600 g jehněčího krku, 50 g česneku, 1 lžička soli, 1 lžička pepř černý mletý, 150 g krémový kozí sýr, 50 g piniových oříšků, 400 g jablek, 20 g čerstvé máty, 50 g hladké mouky, calvados, snítka rozmarýnu
  • Postup: Jehněčí krk odblaníme a takto očištěný ho nakrojíme tak, abychom si vytvořili rovnoměrně tenký plátek masa, který se nám bude snadno naklepávat. Maso lehce rozklepeme, osolíme a opepříme. Oloupaný česnek nadrobno nasekáme a smícháme s kozím sýrem. Touto směsí potřeme maso, posypeme na hrubém struhadle nastrouhanými jablky a piniovými oříšky a nakonec posypeme nadrobno nakrájenou čerstvou mátou. Takto připravené maso balíme do rolády, kterou pevně utahujeme, aby se nám nerozbalila. Roládu zabalíme do alobalu, dáme do pekáče, podlijeme lehce vodou a pozvolna pečeme 40-50 min. při teplotě 170-180 °C. Pečené maso vyndáme z pekáče a z výpeku uděláme šťávu na podlévání rolády: přidáme trochu vody a necháme přejít varem. Pro chuť si opečeme na másle kolečko jablka na pánvi, zalijeme ho calvadosem, na talíři jablko ozdobíme snítkou rozmarýnu. Jako omáčka se hodí výpek z jehněčí rolády nebo připravený mátový jogurt.

 


Beránek v bílé košilce (3. místo)

  • Zaslala: Helena Žílová, Heřmanovice
  • Suroviny: jehněčí kýta, cibule a na marinádu: 1 velký bílý plnotučný jogurt, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 lžíce majoránky, 5 velkých rozdrcených stroužků česneku.
  • Suroviny: Pekáček vymastíme domácím přepuštěným sádlem nebo dobrým olivovým olejem, položíme na něj jehněčí kýtu, zasypeme nadrobno pokrájenou cibulkou a přelijeme marinádou z jogurtu. Necháme přes noc odležet v chladu. Druhý den jen mírně podlijeme vroucí vodou a pečeme přikryté do změknutí. Doporučená příloha: šťouchané brambory nebo rýže dušená v troubě.

Jehněčí maso s dušeným šťovíkem (4. místo)

  • Zaslala: Julie Vilkošová, Ostrava-Poruba
  • Suroviny: 800 g jehněčího masa, 400 g šťovíkových listů, 80 g másla, 2 stroužky česneku, 10 cibulek, 1 sklenička bílého vína, 1 šálek vývaru, 1 lžička hladké mouky, 4 lžíce smetany, muškátový oříšek na vůni, pepř a sůl dle chuti
  • Postup: Jehněčí maso nakrájíme na kostičky a osolíme, opepříme a osmažíme na půlce másla. Přidáme očištěné cibulky, osmažíme a přidáme rozdrcený česnek. Celou směs zalijeme vínem a dusíme doměkka. Poté zalijeme vývarem s rozmíchanou hladkou moukou a chvilku povaříme. Ze šťovíku odstraníme tužší řapíky, šťovík očistíme, na zbylém másle podusíme, osolíme a okořeníme. Nakonec zalijeme smetanou a prohřejeme. Doporučená příloha: vařený brambor.

Špenátová polévka s jehněčím masem (5. místo)

  • Zaslala: Jana Pohnánová, Cheb
  • Suroviny: 500 g jehněčího masa, 1,5 l vody, 250 g špenátu, 60 g tuku, 1 cibule, hladká mouka, sůl, pepř a bílý jogurt
  • Postup: Jehněčí maso odblaníme a nakrájíme na malé kousky, dáme vařit do slané vody. Cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme dorůžova, zaprášíme lžící hladké mouky, přidáme sůl, pepř a necháme ještě osmahnout. Poté světlou cibulovou jíšku rozředíme studenou vodou a vložíme do polévky. Špenát omyjeme, nakrájíme na malé kousky a rozvaříme v kastrůlku. Když je špenát hotov, přidáme do polévky. Necháme přejít varem, podle potřeby dochutíme, nakonec vmícháme několik lžic jogurtu.

Ceny pro autory nejlepších receptů:

  1. cena – Relaxační neděle pro 2 osoby ve Spa hotelu Lanterna s degustační večeří v restauraci Vyhlídka + Domácí pekárna chleba ETA Delicca v hodnotě 3 000 Kč
  2. cena – Relaxační neděle pro 1 osobu + Kuchyňský robot ETA Choppic v hodnotě 1 200 Kč
  3. cena – degustační večeře v restauraci Vyhlídka pro 2 osoby + Ruční šlehač se stojanem ETA Fresco v hodnotě 1 000 Kč