Recept na halušky z medvědího česneku podle našeho šéfkuchaře

Recept na halušky z medvědího česneku podle našeho šéfkuchaře

Sezóna medvědího česneku je opět tady! Pokud si chcete vylepšit jídelníček touto jarní bylinou, která je považována za vysoce účinný zdroj vitamínů a energie, nechejte se inspirovat receptem šéfkuchaře Bistra Razula Josefa Tydlačky. Vyzkoušejte jeho halušky z medvědího česneku se slaninou, zakysanou smetanou a pestem.

NÁŠ TIP NA DALŠÍ RECEPTY Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU: Uvařte si výbornou krémovou polévku s medvědím česnekem a zastřeným vejcem nebo si udělejte poctivé pesto s ořechy a parmezánem - recepty najdete zde.


Recept na halušky z medvědího česneku

Na 4 porce halušek potřebujeme:

  • 100 g medvědího česneku
  • 250 g brambor
  • 400 g hladké mouky
  • 250 ml vody
  • slanina
  • sůl

Na dekoraci

  • zakysaná smetana
  • slanina
  • pesto z medvědího česneku (medvědí česnek, olivový olej, sůl)

Postup

  1. Medvědí česnek omyjeme, vložíme do mixéru, přilejeme vodu a rozmixujeme
  2. Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme najemno. Přidáme k nim rozmixovaný medvědí česnek, přisypeme hladkou mouku, trošku soli a vymícháme haluškové těsto
  3. Ve větším hrnci přivedeme k varu vodu se solí. Do ní protlačíme halušky, které vaříme do té doby, než vyplavou na povrch. Halušky scedíme, rychle propláchneme pod studenou vodou a necháme okapat
  4. Slaninu orestujeme dozlatova (část si necháme stranou na dozdobení), přidáme k ní uvařené halušky z medvědího česneku, lehce prohřejeme a dáme na talíř.
  5. Porci dozdobíme zakysanou smetanou, orestovanou slaninou a zakápneme pestem z medvědího česneku (medvědí česnek společně s olivovým olejme a solí rozmixujeme do hladkého pesta).

Přejeme dobrou chuť.

Recept na halušky z medvědího česneku podle našeho šéfkuchaře