Jak na saunování dětí? Formou hry a alespoň jednou týdně

Saunování dnes neodmyslitelně patří ke zdravému životnímu stylu. Chtěli byste do něj zasvětit i potomky, ale nejste si jistí, jak na to? Od jakého věku je vlastně saunování dětí vhodné? A jak děti přimět, aby alespoň chvíli poseděly v uzavřené místnosti bez oken, kde je zpravidla přítmí a horko větší než v létě u moře?

„Rodičům, kteří chtějí začít se saunováním dětí, především doporučuji postupovat trpělivě. Hlavně děti do ničeho nenutit. Je přirozené, že mají zpočátku obavy. Není pro ně snadné vejít do horké a tmavé místnosti a v ní navíc ještě trpělivě několik minut sedět. Ideální pro přivykání je proto saunování hrou,“ říká Martin Pařízek, ředitel relaxačního centra Wellness Horal v Resortu Valachy v beskydských Velkých Karlovicích. 

Saunování hrou

Optimální hravou formu saunování dětí podle Martina Pařízka představují například dětské saunové rituály, který ve Wellness Horal pořádají každý den v 10:00 hodin (pouze pro ubytované děti). Do sauny mezi děti přijde saunér v kostýmu, povídá si s nimi o saunování, vysvětlí jim pravidla i etiku chování v sauně, pak předvádí různé triky s ručníkem, jímž víří horký vzduch v sauně, a nabízí tělové peelingy k potírání pokožky. „Když děti mohou sledovat něco, co je zabaví, bez problému v sauně vydrží potřebných pět až sedm minut. Skutečným hitem jsou tělové peelingy. Děti neuvěřitelně baví zejména potírání těla medem, který v horku sauny – pro ně překvapivě - ztrácí lepivou konzistenci, přitom ale samozřejmě neztrácí svou sladkou chuť,“ doplňuje Martin Pařízek. Děti po rituálu dostávají na památku diplom s osvědčením, že podstoupily saunový rituál, a také ovoce a pramenitou vodu. Od začátku si tak zvykají na nezbytné doplňování tekutin.

Po saunování, což platí u dětí stejně jako u dospělých, je nezbytné nejprve tělo sprchováním zbavit potu či zbytků peelingu. Teprve poté může následovat vstup do ochlazovacího bazénu. I tato fáze může být pojata hravou formou. „Osobně doporučuji vlažnou vodou sprchovat děti od nohou směrem nahoru, lze to pojmout třeba jako hru na déšť. V našem Wellness Horal je relaxační terasa propojena s venkovními prostory, v zimě tak mohou děti v rámci ochlazování skákat do sněhu nebo se koulovat. Ochlazování rozhodně nemusí být spojeno se vstupem do studeného bazénu, což většina dětí nevnímá jako příjemné. Stejný efekt splní pouhý pobyt na studeném vzduchu. Je ale nezbytné zajistit, aby dítě neprochladlo – zabalit ho do suchého prostěradla a případně i do deky. Častou chybou rodičů je, že dítě vezmou ven v mokrém prostěradle, kterým ho předtím osušili po sprchování a je tedy navlhlé,“ dodává Martin Pařízek.

A kdy je vůbec vhodné začít se saunováním dětí?

„Ve Skandinávii, která je mekkou saunování, berou děti do sauny již prakticky od narození, jakmile se jim zahojí pupečník. Já doporučuji začít později - zhruba od tří let, kdy již dítě umí vyjádřit své pocity a je schopné lépe zvládat horko,“ říká Martin Pařízek.

Zatímco dospělí se běžně saunují při teplotě nad 90°C, u dětí se doporučuje 75 až 80 °C, u menších dětí s dvěma opakováními návštěvy sauny, u školáků pak již s obvyklými třemi.

Rodiče by měli dobře dohlédnout na to, aby děti po sauně odpočívaly a měly zajištěn dostatečný přísun tekutin. „Aby saunování skutečně mělo efekt a posilovalo imunitu dětí, je třeba saunu navštěvovat minimálně jednou týdně,“ uzavírá Martin Pařízek.