Zpestřete si návštěvu Velkých Karlovic neobvyklým zážitkem a naučte se péct pravé valašské frgály pod vedením zkušených pekařek Resortu Valachy. Během necelých tří hodin získáte nové dovednosti, dozvíte se více o tomto typickém valašském koláči a pokud přijdete i s přáteli nebo s dětmi, užijete si také společně spoustu zábavy.
Září
Říjen
Listopad
Na kurzu se naučíte, jak se vyrábí frgál - od chystání těsta a náplně až po upečení. Kromě nové kuchařské dovednosti si odnesete také vlastnoručně vyrobený frgál (s krabicí pro snadnější přepravu), certifikát o přijetí do valašského cechu pekařského a hlavně - nové zážitky.
Omezená kapacita (max. 20 míst), kurz se koná při minimálním počtu 10 osob. Nutná rezervace předem!
Frgál patří společně se slivovicí či polévkou kyselicí k nejtypičtějším krajovým specialitám na Valašsku. Recept na jeho výrobu se dodnes dědí ve valašských domácnostech z generace na generaci – upéct opravdu chutný frgál je umění a vyžaduje zkušenost, um a především kvalitní suroviny.
Frgál se na Valašsku připravuje podle ustáleného výrobního postupu zřejmě již několik století. Původně se tak označoval takzvaný „nepodarek“ – nepovedený koláč, který hospodyně při pečení pokazila. Později se totiž již tradiční pečivo peklo většinou na velké svátky (Vánoce, Velikonoce), ke křtinám či svatbám, v bohatých chalupách i v neděli. První písemné zmínky o frgálech pocházejí z roku 1826. Jedná se o unikání pekařský výrobek, který nemá v okolních zemích obdoby. V prosinci 2013 se proto stal valašský frgál produktem s chráněným zeměpisným označením, které uděluje Evropská komise.
Pod pojmem „valašský frgál“ tak nyní smí být prodávány pouze koláče vyrobené na vymezeném území Valašska. „Pravý“ valašský frgál má mít v průměru 30 cm, váží 600 gramů a je s jednodruhou náplní. Tou nejčastější bývají hrušky, tvaroh, mák, povidla, ale také jiné druhy ovoce nebo dokonce zelí.
Frgály na Valašsku nechybí v nabídce místních hospůdek a restaurací, které dbají na krajovou kuchyni. Je také možné je zakoupit v několika pekařstvích na Valašsku. Jedním z míst, kde se frgály vyrábí a prodávají a to od roku 2013, je i Resort Valachy Velké Karlovice. Frgály jsou zde nabízeny hostům v restauracích hotelů Lanterna, Horal a Galik a je také možné je zakoupit s sebou v recepcích hotelů (na objednání předem)
Nutná rezervace předem na tel. 571 477 300 nebo e-mailu rezervace@valachy.cz.
NOVĚ TAKÉ VE ZLÍNĚ: Kurzy pečení frgálů s pekařkami z Velkých Karlovic pořádáme v rámci školy vaření také v Bistrotéce Valachy ve Zlíně (Obchodní dům Zlín). Více informací.
Resort Valachy se zabývá výrobou frgálů od roku 2013. Zásobuje jimi restaurace svých hotelů Lanterna, Horal, Galik a Pod Javorem, zakoupit je můžete na hotelových recepcích.
V případě zrušení rezervace již objednaných služeb si hotel vyhrazuje možnost uplatnit storno podmínky připsáním na vrub hotelového účtu hosta či částku vymáhat jinou právní formou za následujících podmínek: 100% z ceny nečerpaných služeb (např. služby maséra, relaxační procedury, aktivity) dle aktuálně platného ceníku, pokud dojde ke zrušení méně jak 24 hodin před jejich využitím.