Užijte si letní grilování (nejen) na Horalu

 

Užijte si letní grilování (nejen) na Horalu

K letním měsícům neodmyslitelně patří grilování. V Resortu Valachy si ho můžete o prázdninách vychutnat na terase Wellness hotelu Horal s krásným výhledem do okolí - středeční večery jsou zasvěceny živé hudbě, každou sobotu a neděli od 11:00 si můžete vychutnat grilované speciality.

Pokud si ale chcete atmosféru grilování užít i doma či na chalupě, přinášime vám pár tipů na grilování od šéfkuchaře Jaroslava Orsága

Jak na grilování? Inspirujte se tipy šéfkuchaře Jaroslava Orsága

Aby hostům chutnalo, stačí podle něj dodržet pár základních zásad:

  • důležité je vytáhnout maso z lednice alespoň půl hodiny před grilováním, aby dosáhlo pokojové teploty - předejdete tak teplotnímu šoku, po kterém maso ztrácí na křehkosti
  • maso pak vkládejte na gril, až je pořádně rozpálený
  • kuřecí či vepřové maso můžeme předem naložit do marinád (tipy na marinády a dipy zde), u hovězího se doporučuje dát vyniknout jeho přirozené chuti a proložit jej např. jen bylinkami

 „Osobně maso pouze pokládám bylinkami, někdy třeba jen snítkou rozmarýnu. Až těsně před grilováním ho lehce opepřím. Po grilování maso nechejte chvíli odpočinout  a teprve poté osolte. Steak doporučuji dochutit hořčičným či pepřovým máslem,“ doporučuje šéfkuchař. Málo se podle něj používá také mleté maso, které snačí pouze jednoduše dochutit solí a bylinkami.

Zkuste také méně obvyklé suroviny

  • Náročné gurmány jistě zaujme grilovaný chřest. „Nejprve ho vložte do vařící vody a pět minut povařte, poté hned vložte do studené vody s ledem, aby se proces vaření rychle zastavil. Jinak chřest zešedne a příliš změkne. Vložte na gril a teprve poté ho lehce osolte a opepřete, servírujte s dipem,“ radí Jaroslav Orság.
  • Rád používá také lilek - ten je třeba půl hodiny předem nasolit a zatížit, aby z něj vyšla voda a poté ihned dát na gril, pokapat olivovým olejem a teprve před servírováním lehce osolit

Tip šéfkuchaře: marinády na vepřové či kuřecí maso

Hořčičná marináda //  4 porce

  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 stroužek česneku
  • pepř, sůl dle chuti
  • 0,5 dcl slunečnicového oleje
  • 2 snítky tymiánu

Vše rozmixujte tyčovým mixérem, maso nechte v marinádě před grilováním alespoň hodinu uležet v lednici. 

Lehce pikantní medová marináda //  4 porce

  • 1 lžíce medu
  • šťáva vymačkaná z 1 citronu
  • 0,5 dcl slunečnicového oleje
  • chilli paprička jemně nasekaná nebo špetka chilli koření
  • lžička rajčatového protlaku
  • sůl, pepř dle chuti
  • 4 lístky bazalky

Vše rozmixujte tyčovým mixérem, maso nechte v marinádě před grilováním alespoň hodinu uležet v lednici. 

Nechejte se inspirovat tako výbornými dipy ke grilování

  • Jogurtový dip (k rybě a kuřecímu masu, pro děti): 200 g bílého jogurtu (tučnějšího) / čerstvá pažitka / 2 lžíce olivového oleje / sůl, pepř / malá lžička dijonské hořčice
  • Majonézový dip s kapary (k hovězímu masu): 200 g majonézy / najemno nakrájený menší kyselý okurek / najemno nakrájená půlka červené cibulky / 1 lžíce kapar.
  • Pikantní tomatový dip (ke všem druhům masa): půlka najemno nakrájené červená cibulky / 200 g drcených rajčat / chilli paprička jemně nasekaná nebo špetka chilli koření / 1 lžička medu / sůl, pepř / čtyři lístky bazalky