Upečte si pravý valašský frgál podle receptu pekařek Resortu Valachy

Frgál patří společně se slivovicí či polévkou kyselicí k nejtypičtějším krajovým specialitám na Valašsku. Tento unikání pekařský výrobek nemá v okolních zemích obdoby, zato má mnoho podob! Co byste řekli na frgál s hruškami, tvarohem, mákem, povidly, nebo dokonce se zelím? Jak ho upéct, radí profesionální pekařka frgálů Pavla Stoklasová z Resortu Velké Karlovice.

“U nás doma se peklo odjakživa, dokonce dědeček se tomuto řemeslu věnoval profesionálně, byl cukrář. Frgály jsem se naučila od mojí babičky a pravidelně péct jsem je začala v patnácti letech, když jsem nastoupila na brigádu do místního pekařství. V Resortu Valachy pracuji od roku 2008, frgály tady pečeme od roku 2013 a od té doby je dělám prakticky denně – pokud je hodně objednávek, tak třeba i stovku za den,” říká Pavla Stoklasová, pekařka frgálů v Resortu Valachy Velké Karlovice, kde je tento typický valašský koláč součástí snídaní i jako dezert v jídelníčku restaurací. Prodávají se však i „volně“ na recepci Spa hotelu Lanterna či Wellness hotelu Horal, pochutnat si na nich můžete také ve Zlíně, v Bistrotéce Valachy.

Ochutnejte frgály Pavly Stoklasové osobně a užijte si krásnou dovolenou plnou relaxace ve wellness, výborné gastronomie a procházek v přírodě. Nabídku pobytů v Resortu Valachy najdete zde.

Recept na valašské frgály

Kynuté těsto (na cca 4 ks frgálů):

  • 500 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 250 ml mléka
  • 40 g droždí
  • 80 g mletého cukru
  • špetku soli
  • 50 ml oleje
  • 125 g Hery
  • citrónová kůra

 Na potírání při pečení: 1 vejce, 100 ml mléka,

Závěrečné polití po vychladnutí: máslo, cukr, rum

NÁŠ TIP: Pokud se chcete naučit péct valašské frgály přímo s Pavlou Stoklasovou, kuchařkou a cukrářkou Resortu Valachy, doporučujeme Kurzy pečení frgálů ve Velkých Karlovicích či  Školu vaření ve Zlíně.

Příprava těsta:

  1. Do menší misky dáme trošku mouky, cukru a droždí. Zalijeme malým množstvím ohřátého mléka, necháme vzejít kvásek.
  2. Mezitím do misky dáme hladkou mouku, vejce, sůl, zbytek cukru, citrónovou kůru, Heru (pokojová teplota), olej a ohřáté mléko.
  3. Vlijeme kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které překryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout.
  4. Po vykynutí těsto rozdělíme na bochánky po 240 g a položíme na kruhový pečící papír o průměru 32 cm. Bochánky rozválíme válečkem na kruhový tvar o průměru 30 cm.

Dohotovení a náplň:

  1. Na každý koláč z 240 g těsta přidáme 400 g náplně. Stejnoměrně rozetřeme po těstě, pouze po obvodu necháme asi 1 cm okraj těsta, který potíráme připraveným rozšlehaným vejcem. Koláč posypeme drobenkou.
  2. Takto připravený jej necháme ještě chvíli nakynout a pečeme v rozehřáté troubě při cca 200 °C.
  3. Po upečení potřeme okraj ještě teplého frgálu mlékem.
  4. Na závěr rozehřejeme máslo, po odstavení přidáme vanilkový cukr a rum a touto směsí hojně pokapeme povrch frgálu. 

Co je tajemstvím úspěchu chutného frgálu?

“Především kvalitní suroviny. Vyplatí se na nich nešetřit. Naše prababičky používaly kachní sádlo, to už dnes jen tak neseženete, ale kvalitně ho nahradí Hera nebo klasické máslo. Pak také doporučuji hladkou mouku speciálku a když máte možnost, tak domácí vajíčka a domácí mléko,” radí Pavla Stoklasová.

Tajné tipy Pavly Stoklasové z Resortu Valachy:

  • Důležité je nechat suroviny před pečením „zahřát“ na pokojovou teplotu, aby se s nimi dobře pracovalo, lépe se pak pojí.
  • Chuť frgálu krásně podpoří závěrečné polití směsí másla s cukrem, vanilkovým cukrem a rumem. Ale pozor, polévejte až poté, co frgál pořádně vychladne, jinak směs nevytvoří požadovaný povlak na vrchu frgálu, ale vpije se do náplně.