Soutěž o nejlepší recept vyhrála králičí polévka s pohankou a červenou řepou

Králičí polévka s pohankou a červenou řepou od Věry Tománkové se stala vítězem 2. ročníku soutěže o Nejlepší valašský recept, kterou uspořádal Resort Valachy ve Velkých Karlovicích. Kuchařky a kuchaři do soutěže zaslali přes osm desítek receptů.

Vítězný pokrm nyní obohatí menu zážitkové restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna v Resortu Valachy a budou ho moci ochutnat návštěvníci 4. Karlovského gastrofestivalu, který se uskuteční 5. až 7 října.

Soutěž o nejlepší recept Resortu Valachy byla letos zaměřena na pokrmy z králičího masa. „Tato volba byla trefou do černého. Potvrdilo se, že je mnoho lidí, kteří doslova vyrostli na domácích králících a mají díky tomu bohaté tipy v rodinných kuchařkách. Mnozí se zase ke králičímu masu vrací jako k surovině, která vyhovuje trendům zdravé stravy. Většina zaslaných receptů byla variací na klasického králíka na smetaně, objevily se však i neotřelé postupy a kombinace, k nimž patřila i vítězné polévka. Seznam přihlášený receptů ozvláštnily i extravagance typu Králík na Coca-Cole,“ uvedl ředitel hotelů Resortu Valachy Tomáš Blabla.

Lidé do soutěže zaslali celkem 85 receptů, tedy jednou tolik než loni. Kuchaři Spa hotelu Lanterna recepty postupně testovali - pokrmy nejen sami ochutnávali, ale také nabízeli hostům hotelu v rámci večeří formou bufé a zajímali se o jejich reakce. „Nutno podotknout, že na rozdíl od loňska nám ovšem hosté moc neporadili. Jako skvělé totiž zhodnotili úplně vše. Kdykoli jsme na večeře zařadili králíka, vše se vyjedlo,“ uvedl šéfkuchař Spa hotelu Lanterna.

Vítězný pokrm nakonec kuchaře zaujal mimo jiné jednoduchostí a rychlou přípravou. „Recept na polévku s pohankou a červenou řepou byl velkým překvapením letošního ročníku. Nečekaně snadná a levná, přitom velmi chutná polévka, je díky použití pohanky a  červené řepy také velmi zdravá. Výhodou je, že při její přípravě lze zužitkovat také jiné části králíka, které většinou nenajdou při vaření jiné uplatnění,“ doplnil šéfkuchař.

Vítězný recept do soutěže zaslala Věra Tománková ze Štítné nad Vláří, shodou okolností maminka vítězky loňského ročníku. Jak prozradila, recept je původní – vzešel z rodinné kuchařské tvořivosti. „Obě s dcerou rády vaříme, někde jsme zahlédly návod na polévku z červené řepy a vylepšily jsme si ho králičím masem a pohankou. Všechny tyto suroviny máme v kuchyni hodně rády. Králíky chováme, takže králičí maso připravujeme pravidelně,“ svěřila se Věra Tománková.

Druhé místo obsadil Králík pana faráře, který zaujal tím, že se k dochucení používá zázvor. Recept na třetím místě zase do přípravy zapojil typickou valašskou slivovici a králíkovi tak dodal švestkovou vůni. Autoři všech tří receptů získají pobyty nebo degustační večeři ve Spa hotelu Lanterna a také hodnotné domácí elektrospotřebiče ETA.

„Soutěž přinesla i další zajímavé recepty, které také rozhodně využijeme. Mezi lidmi je o pokrmy využívající tradiční místní suroviny velký zájem. Jsme proto rádi, že jsme mohli díky soutěži pro naši kuchyni načerpat nové zajímavé nápady. Králičí polévku nyní zařadíme do menu zážitkové restaurace Vyhlídka, takže ji zájemci mohou přijet ochutnat. Spolu s dalšími pokrmy podle soutěžních receptů ji také určitě nabídneme návštěvníků Karlovského gastrofestivalu,“ uzavřela vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

Vítězné recepty

Králičí polévka s pohankou a červenou řepou (1. místo)

  • zaslala: Věra Tománková, Štítná nad Vláří
  • suroviny: králičí předek, červená řepa (asi 200-300g), sůl, celý pepř, bobkový list, hrnek pohanky, menší mrkev, česnek
  • postup: Omytou červenou řepu uvaříme zvlášť. Do jiného hrnce dáme vařit králičí maso, osolíme, přidáme celý pepř a bobkový list. Vaříme pomalu, až maso změkne, pak ho vybereme, do vývaru přidáme mrkev, nakrájený česnek, na kostičky nakrájenou uvařenou řepu a vaříme vše společně. Na závěr přidáme obrané maso a zavaříme pohanku, kterou promícháváme, aby se nepřipálila.

Králík pana faráře (2. místo)

  • zaslala: Jitka Kobsinková, Uherský Brod
  • suroviny: 1 celý králík, 100 g slaniny, 50 g másla, 1 dl vody
  • marináda: 3 stroužky česneku, sůl,100 g cibule,1 lžička zázvoru,1/2 lžičky mleté papriky, šťáva z půlky citronu
  • postup: Česnek utřeme se solí, přidáme nahrubo nastrouhanou cibuli, zázvor, mletou papriku, šťávu z citronu a vše promícháme. Králíka potřeme marinádou a necháme do druhého dne v chladu odležet. Druhý den vymažeme pekáček máslem, přidáme nakrájenou slaninu, vložíme králíka, podlijeme vodou a pečeme v troubě doměkka s občasným přeléváním šťávou.

​​​​​Králičí maso na slivovici (3. místo)

  • zaslal: Radim Vilkoš, Ostrava-Poruba
  • suroviny: králičí stehna, sůl, mletý pepř, slanina, cibule, mrkev, tymián, bobkový list, česnek, nať petržele, solamyl, 1 dcl slivovice
  • postup: Maso vykostíme, nakrájíme na kousky, osolíme a opepříme. Anglickou slaninu nakrájíme na kostky a orestujeme v hrnci, přidáme nakrájenou cibuli a mrkev, bobkový list a tymián.  Společně s masem opečeme, zalijeme slivovicí - asi 1 dcl a dusíme.  Podle potřeby podlijeme vývarem z kostí, které uvaříme s česnekem a petrželovou natí. Když je maso měkké, zahustíme solamylem a povaříme.

Králík nadivoko (4. místo)

  • zaslala: Marie Svobodová, Zdounky
  • suroviny: 1 celý králík, 100 g libové slaniny, 3 lžíce másla, 2 cibule, trocha soli a pepře, 500 ml červeného vína, půl sáčku koření Divočina, 200 g lesních hub
  • postup: Králíka rozdělíme na šest dílů, osolíme a opepříme. Slaninu nakrájíme na kostičky a rozškvaříme. Přidáme máslo a nakrájenou cibuli, kterou necháme zpěnit. Vložíme maso a necháme ho zatáhnout. Přisypeme koření a zalijeme vínem. Zvolna dusíme. Před dohotovením přisypeme houby (mohou být i sušené), a ještě krátce společně podusíme. Podáváme s brambory.

Králík na česneku a šlehačce (5. místo)

  • zaslala: Renata Nachtneblová, Újezd u Brna
  • suroviny: celý králík, sůl, česnek, anglická slanina, cibule, šlehačka 200 ml, eidam 100 g
  • postup: Králíka naporcujeme, jednotlivé kousky osolíme a vydatně potřeme rozmačkaným česnekem. Necháme 24 hodin odležet v lednici, poté dáme do pekáče, na každý kousek položíme plátek anglické slaniny a silnější kolečko cibule. Podlijeme trochou vývaru nebo vody, přikryjeme a pečeme v rozehřáté troubě do změknutí. Když je maso téměř hotové, zalijeme šlehačkou a kousky masa posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem. Necháme zapéci a podáváme s novými bramborami s petrželkou. Jako příloha se hodí ledový salát.

Ceny soutěžícím věnovali: