VALACHY BLOG: Recept na tradiční valašskou vánočku od pekařek Resortu Valachy

Neodolatelná vůně čerstvě upečené vánočky dotváří v mnoha rodinách kouzelnou atmosféru Vánoc. Nechejte se tento rok inspirovat tradičním valašským receptem od Pavly Stoklasové, pekařky a cukrářky Resortu Valachy.

“Na Valašsku nechyběla ani na stolech těch nejchudších a váže se k ní řada tradic. Připomínat má Ježíška v peřince a původně ji hospodyně pekly v noci z 23. na 24. prosince, tedy na Štědrý den.

Do těsta často přidávaly peníz a kdo jej z rodiny ve své vánočce našel, ten měl být nadcházející rok nejen bohatý, ale také štědrý a zdravý,” říká pekařka a cukrářka Pavla Stoklasová z Resortu Valachy, která připravila recept na vánočku.


Recept na 1 vánočku podle tradičního valašského receptu:

  • 500 g hladké mouky
  • 385 g másla
  • 180 g mletého cukru
  • 3 vejce
  • 40 g vanilkového cukru
  • 35 g droždí
  • citronovou kůru
  • rozinky (nejlépe namočené v rumu, ale pozor: mohou těsto zašednout)
  • vlašské ořechy (nasekané)
  • mandle (plátky)
  • 1 dcl rumu
  • 250 ml mléka
  • špetku soli

Rada Pavly Stoklasové: Na vánočku si rozhodně nakupte kvalitní suroviny, na nich se nevyplatí šetřit. Myslete také na to, že je dobré suroviny skladované v lednici nechat nějaký čas před pečením venku, aby získaly pokojovou teplotu.


Postup:

 

  

Tajný tip Pavly Stoklasové: Po upečení vánočku ještě potřeme směsí ze zbylých surovin (250 g másla, 1 dcl rumu, 30 gramů vanilkového cukru a 100 gramů mletého cukru), necháme ji úplně vychladnout a můžeme porcovat.