Karlovická Lanterna dala příležitost talentovanému studentovi, sestavil pro ni degustační menu

 

Karlovická Lanterna dala příležitost talentovanému studentovi, sestavil pro ni degustační menu

K neobvyklému kroku přistoupil při přípravě nového degustačního menu Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích v roce 2020. K jeho sestavení dal zcela výjimečně příležitost studentovi gastronomické školy, který se v hotelu připravuje na budoucí povolání v rámci praxí. Menu navržené Tobiášem Buzkem, studentem Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb Šilheřovice, bude v nabídce hotelové zážitkové restaurace Vyhlídka až do konce dubna. Celé menu si můžete prohlédnout zde.

Sestavování degustačních menu přitom bývá v restauracích výsadou šéfkuchařů či jejich zástupců. „Je to velmi zodpovědná práce, jejíž výsledek má přímý dopad na spokojenost hostů a pověst podniku.  Když proto Tobiáš přišel s námětem, jestli by si to mohl zkusit v rámci své závěrečné školní zkoušky, samozřejmě jsme váhali. Gastronomie je spolu s wellness službami důvodem, proč se k nám hosté opakovaně vrací, a nemůžeme si dovolit riskovat. Poté, co jsme navržené pokrmy viděli a ochutnali, ale bylo rychle rozhodnuto. Přesně vystihl filozofii naší kuchyně, potvrdil, že během praxí dostal náš styl gastronomie dokonale pod kůži. Navíc jde o velmi pracovitého a aktivního studenta, což není u dnešní mladé generace běžné. I proto jsme ho rádi podpořili,“ říká ředitelka Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

Chuť a vzhled jednotlivých chodů student ještě následně ladil pod vedením kreativního šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna Petera Džurňáka. Vína k pokrmům přiřadil sommeliér hotelu Miroslav Sochora. „Výsledek je opravdu skvělý a hosté mají jedinečnou příležitost ocenit výbornou práci začínajícího, velmi talentovaného mladého kuchaře. To, že tak šikovný mladý člověk „vyrostl“ právě v našem hotelu, je i pro nás skvělou vizitkou,“ dodala Zuzana Vašutová.

Osmnáctiletý Tobiáš Buzek jezdí na praxi do Velkých Karlovic již od druhého ročníku studia. V kuchyni pod vedením zdejších kuchařů poctivě tráví každý druhý týden. Zkušenosti už také sbíral i na kratších stážích u Pavla Sapíka v Terase U Zlaté studně a Radka Kašpárka v michelinské restauraci Field. „Vše, co jsem viděl a zažil, mě při sestavování menu inspirovalo. Zahrnul jsem do něj i variace pokrmů, které jsem miloval jako malý,“ říká student, v jehož menu hosté ochutnají například batátový zalévaný krém, konfitovaný bůček s jablečným pyré, česnekem a grilovaným bramborem nebo dezert v podobě čokoládového brownie s oříškovokaramelovým krémem a citrusovým sorbetem. „Během praxí v Lanterně jsem si prošel vše z provozu kuchyně od umývárny a škrábaní brambor přes přípravu večerních bufé a cateringů až po degustační menu, začalo mě také bavit pečení. Sestavit celé menu byl můj sen a jsem vděčný, že jsem dostal šanci,“ svěřil se mladík, jenž se nyní připravuje na závěrečnou zkoušku k ukončení studia oboru kuchař – číšník a rád by pokračoval v cukrařině a vydal se sbírat zkušenosti do zahraničí.

Spa hotel Lanterna dlouhodobě spolupracuje s odbornými školami vychovávajícími budoucí kuchaře a další hotelový personál. Klade důraz na zapojení studentů do všech činností v běžném provozu, ale například i při důležitých akcích Resortu Valachy. „Lanterna patří k našim předním partnerům, díky podpoře paní ředitelky a její skvělé práci s našimi žáky jsme mohli realizovat ve výuce také několik odborných workshopů s odborníky. Tobiáš je nadaný žák s velkým zájmem o obor a příležitost, kterou mu Lanterna poskytla, je jedinečná pro jeho profesní růst a za mou praxi opravdu nevídaná,“ dodala Diana Volejníčková, ředitelka Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb Šilheřovice. 

Zážitková restaurace Vyhlídka je jednou ze dvou restaurací Spa hotelu Lanterna. Je otevřena pouze ve večerních časech a zaměřuje se na zážitková degustační menu o šesti chodech v komorní prostředí a s osobním servisem a nabídkou vín. Menu jsou obměňována každé dva měsíce a vždy snoubena s víny jednoho vybraného vinařství.

NÁŠ TIP: Při příležitosti uvedení nového menu 11. 4. 2020 si můžete kromě menu sestaveného Tombiášem Buzkem a snoubených vín Juřeník & Žďárský vychutnat také průvodní slovo sommeliérů a zástupce vinařství. Nutná rezervace předem, více informací zde.