Představujeme naše šéfkuchaře

Ochutnejte to nejlepší z valašské gastronomie v Resortu Valachy. O vaše chuťové pohárky se postarají zkušení šéfkuchaři našich restaurací se svými týmy.

Restaurace hotelů Lanterna, Horal Galik jsou vyhlášené vynikající kuchyní, v níž nechybí výběr krajových specialit.

Každá z restaurací má svůj vlastní jídelníček a přináší trochu jiné zážitky, do nichž se promítá osobnost šéfkuchařů. Každý z nich má své oblíbené suroviny a postupy.

Ochutnejte to nejlepší z valašské kuchyně.

Jaroslav OrságJaroslav Orság

Wellness hotel HoralPochází přímo z Velkých Karlovic a ke kuchařině ho přivedla záliba v jídle. „Vždy mi chutnalo a ve 12 letech mě chytlo i vaření. Svou roli určitě sehrálo i to, že mi imponovalo podnikání mého strýce, který byl kuchařem a měl vlastní restauraci,“ vypráví Jaroslav Orság.

Hned po ukončení školy v roce 2004 začal pracovat v hotelech Resortu Valachy, nejprve v hotelu Galik, poté jako zástupce šéfkuchaře hotelu Lanterna Pavla Václavíka. Následovala dosud největší profesní výzva – pozice šéfkuchaře hotelu Horal, který se právě během rozsáhlé rekonstrukce měnil v moderní wellness hotel a bylo třeba posunout zastaralý způsob kuchyně k moderní gastronomii. Jaroslav Orság kvůli tomu absolvoval stáž u Pavla Mareše, jedné z největších osobností české gastronomie, který je držitelem řady ocenění, mj. juniorského i seniorského titulu Kuchař roku ČR. Jeho „školu“ pak Jaroslav Orság uvedl do praxe v hotelu Horal. Ten je dnes široko daleko vyhlášený tradičními krajovými specialitami v moderní úpravě. Mnozí lidé tvrdí, že zdejší valašské polévka kyselice je široko daleko nejlepší.

„Naší prioritou jsou čerstvé a kvalitní suroviny a navíc takové, které v našem kraji byly odedávna součástí tradiční kuchyně. Často pracujeme například i s málo obvyklými surovinami jako jsou pohanka, jáhly, červená řepa, jehněčí maso… Využíváme při tom osvědčené krajové recepty. Hodně jsem si jich vyhledal ve starých kuchařských knihách po babičce.“

Co považujete za svou doménu? „Zvěřinové ragú a pečené jehněčí kolínko.“
Co sám nejraději jíte? "Kvalitní zvěřinu a čerstvé ryby v jakékoli úpravě.“