Odhalte Tajemství černých lanýžů ve Spa hotelu Lanterna

Každý rok na podzim je italská oblast Piemonte v obležení gurmánů: milovníků dobrého vína a zejména lanýžů. Obě delikatesy, nerozlučně spjaté s Piemontem, můžete začátkem prosince ochutnat na Valašsku, ve Spa hotelu Lanterna.
Přímo z oblasti Piemonte pro vás během prvního prosincového týdne přivezeme do Velkých Karlovic čerstvé černé lanýže a tým Spa hotelu Lanterna pod vedením šéfkuchaře Pavla Václavíka je promění v jedinečné čtyřchodové menu.
Menu bude snoubeno s víny, která pro vás osobně vybral přímo v Piemontu sommelier Spa hotelu Lanterna Miroslav Sochora.
Dopřejte si tento jedinečný gurmánský zážitek. Doporučujeme i pro předvánoční posezení s přáteli či obchodními partnery. Počet míst je omezen, rezervujte si váš stůl včas!
Tajemství černých lanýžů
- Kde: Spa hotel Lanterna - zážitková restaurace Vyhlídka
- Kdy: 4. - 31. 12. 2014
Cena: neubytovaní hosté 650 Kč / osoba, ubytovaní hosté Lanterna 300 Kč / osoba*
* Cena menu nezahrnuje vína. Částka ubytovaným hostům je účtována jako doplatek k večeři formou bufé zahrnuté v ceně ubytování. V případě, že degustační menu nenahrazuje večeři formou bufé, je účtována standardní cena 650 Kč / osoba.
Rezervace: rezervace@valachy.cz, tel. 571 477 300
Menu:
- Celerové velouté zakápnuté lanýžovým olejem
- Tajarin s černými lanýži a parmezánem
- Pomalu pečený jelení hřbet podlévaný silnou štávou s lanýžovým pyré, pošírovanou červenou řepou a petrželovými chipsy
- Čokoládové lanýže na oříškové brázdě
Vína k jednotlivým chodům:
- Franciacorta Berlucchi 61 brut
- Frales 2011 Silvano Bolmida
- Barbera d´Asti 2008, Monte Colombo, Marchesi di Gresy
* Vína nejsou zahrnuta v ceně menu, lze je k jednotlivým chodům přiobjednat zvlášť.
Co je lanýž a další zajímavosti
Lanýž je vzácný druh houby, která patří mezi nejdražší a zároveň nejvyhledávanější delikatesy na světě. Vyskytuje se především ve Středomoří, nejvíce v Itálii - v dubových či jiných listnatých lesích, v divoké přírodě.
Lanýž "roste" pod zemí v hloubce 20 i více cm, proto není jednoduché jej objevit a získat. Pro vyhledávání lanýžů se v Itálii využívají speciálně cvičení psi, ve Francii prasata.
Hlavní lanýžová sezóna je v období od října do začátku prosince. V gastronomii se využívá černý lanýž a bílý lanýž. Jídlu dodává jedinečnou chuť. Využívá se jak syrový, kdy se jeho plátky strouhají přímo na pokrm, tak i tepelně upravený, přidává se také do oleje, másla či soli.