Soutěžte o nejlepší frgál a klobásu, vyzývají pořadatelé Karlovského gastrofestivalu

Umíte upéct valašský frgál? Nebo vyrobit klobásu, která obstojí i u náročných gurmánů? Při desátém Karlovském gastrofestivalu, který se uskuteční 6. a 7. října ve Velkých Karlovicích, budou moci zájemci v těchto dovednostech opět poměřit síly s dalšími kuchařkami a kuchaři.

„Obě soutěže patří již neodmyslitelně ke Karlovskému gastrofestivalu a těší se velkému zájmu nejen mezi soutěžícími, ale i návštěvníky, které baví ochutnávat a porovnávat jejich um. Soutěží se tradičně účastní amatéři i profesionálové. Letos se poprvé uskuteční obě během jednoho dne a to v neděli 7. října,“ říká ředitel Karlovského gastrofestivalu Tomáš Blabla.


Soutěž o nejlepší klobásu

Podmínkou účasti v soutěži o nejlepší klobásu je doručit čtyři kusy klobásy do čtvrtku 4. října do pořádajícího Penzionu Pod Pralesem. Při gastrofestivalu vzorky nejprve posoudí porota, následně je budou moci od 11:30 hodin ochutnat i návštěvníci.

„Soutěž má za sebou již čtyři ročníky a zájem o ni roste. Vítězové se mohou těšit na ceny v podobě piva z našeho Karlovského minipivovaru,“ připomněl Lubor Gášek z Penzionu Pod Pralesem.

Ceny pro výherce:


Soutěž o nejlepší valašský frgál

Soutěž o nejlepší valašský frgál má ještě delší tradici. Ve Velkých Karlovicích se konala již několik let před vznikem Karlovského gastrofestivalu, letošní ročník je sedmnáctý v pořadí.

„V hlavní kategorii porota hodnotí koláče vyrobené dle pravidel Evropské unie z roku 2013 – tedy takové, které mají 30 cm v průměru, váží 600 gramů, mají jednodruhovou náplň a byly vyrobeny na území Valašska. Kdo pochází odjinud nebo chce předvést svou fantazii upečením koláče netradičního tvaru či velikosti, může se zapojit do zvláštní kategorie pro kuriózní a jiné koláče. Je skvělou příležitostí třeba i pro odborné a gastronomické školy. K účasti v soutěži stačí přivézt koláč v neděli 7. října do 9:30 hodin do Velkých Karlovic,“ dodala ředitelka pořádajícího Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

Ochutnávka pak začne v pravé poledne. Soutěž frgálů se tradičně těší velkému zájmu pekařek a pekařů, loni porota hodnotila sedm desítek koláčů. Autoři vítězných frgálů se opět mohou těšit na ceny od Resortu Valachy, značky ETA a časopisu Apetit.

Ceny pro výherce:

  


Jubilejní 10. ročník Karlovského gastrofestivalu

Karlovský gastrofestival se během uplynulých let zařadil mezi nejnavštěvovanější gastro akce u nás, mimo jiné i díky tomu, že na něj mají návštěvníci vstup zdarma. Nabízí ochutnávky specialit u místních hotelů, penzionů a restaurací rozesetých na 3,5 km v údolí Léskové, ale také mezinárodní farmářský trh, kuchařské show, frgálovou manufakturu s možností zkusit si výrobu frgálů a další doprovodný program.

Třešinkou na dortu bude Michelinská galavečeře Michelinský oběd ve Spa hotelu Lanterna, letos pod taktovkou šéfkuchaře oceněného dvěma michelinskými hvězdami Nicolasem Decherchim.

Více informací na www.karlovskygastrofestival.cz


Partneři Karlovského gastrofestivalu 2018