Vepřová panenka na hruškách od Radima Vilkoše se stala vítězem 5. ročníku soutěže o nejlepší valašský recept, kterou uspořádal Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích. Hotelová kuchyně s pomocí této soutěže pravidelně hledá nové nápady a inspiraci pro obohacení jídelníčku. Stejně jako v minulosti, i tentokrát najde vítězný recept uplatnění v hotelovém menu.
„Letošní ročník byl zasvěcen tématu bylinky a další plody valašských zahrad a lesů. Počet receptů byl nižší než loni, což jsme s ohledem na takto výrazné tématické omezení očekávali. Většinou šlo o pokrmy s využitím kopřiv, špenátu či medvědího česneku. Vítězný recept mezi nimi zaujal jednak tím, že využívá velmi netradiční suroviny – kompotované hrušky a zejména hruškovici, ale také samozřejmě chutí. Ta je v kombinaci s masem mírně nasládlá, opravdu jedinečná a zajímavá. Celý pokrm při servírování obklopuje opravdu příjemné hruškové aroma, které zůstává i poté, co alkohol vařením vyprchá,“ popsal šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík.
Další dvě místa obsadila kopřivová polévka a zasněžená zelená pečeně, která přináší kombinaci vepřového masa se špenátem a brynzou.
Vítězný recept má zajímavou rodinnou historii. „Babička mojí manželky pocházela z východního Slovenska a byla výborná kuchařka. Dokázala zpracovat vše v okruhu několika kilometrů, měla velkou zahradu a vařila, zavařovala, nakládala... A když na jaře zbylo ve špajzu více kompotů, dokázala připravit tak výborný oběd spojením ovoce a masa, že jsme si rádi dávali nášup. Jednou po zimě nám zbylo hodně kompotů a zároveň také hruškovice z jižní Moravy, kam rádi jezdíme, tak jsme se rozhodli, že tento recept po babičce zkusíme. A moc se povedl, takže od té doby ho občas děláme. Chutná i dětem. Alkohol při vaření z pokrmu vyprchá a zůstává lahodná nasládlá chuť,“ popsal zasilatel vítězného receptu Radim Vilkoš.
Jako přílohu k pečeni na hruškách zvolil pečené brambory s rozmarýnem. „Dříve jsme tuto kombinaci brambor s bylinkami neznali. Kdysi jsme byli ale právě v hotelu Lanterna na obědě a tak nám tato příloha zachutnala, že si jí od té doby děláme rádi i doma a doporučujeme i návštěvám,“ uzavřel Radim Vilkoš.
Partnerem soutěže byla ETA