Karlovský gastrofestival letos přivítá rakouského Michelina Toniho Mörwalda

Již podeváté budou valašské Velké Karlovice začátkem října hostit populární Karlovský gastrofestival. Nenechejte si o víkendu 7. a 8. října ujít tuto nejnavštěvovanější gastronomickou událosts jedinečnou atmosférou uprostřed krásné přírody Beskyd, navíc se speciálním hostem – rakouským michelinským šéfkuchařem Tonim Mörwaldem.

„Pro návštěvníky opět chystáme ochutnávky nejrůznějších specialit v místních hospůdkách a horských hotelích, rozesetých v našem 3,5 km dlouhém údolí Léskové. Mezi jednotlivými gastro zastávkami se mohou projít po cyklostezce Bečva nebo se popovézt vláčkem, koňským povozem a historickým autobusem, což akci dodává jedinečnou atmosféru. Na jedné ze zastávek bude opět oblíbený farmářský trh se spoustou zajímavých produktů, chystáme i soutěž o nejlepší frgál a klobásu, řemeslný jarmark, posezení s muzikami, barmanské večery a chybět nebude ani zábava pro děti nebo populární frgálová manufaktura, v níž si kdokoli může zkusit vyrobit vlastní valašský frgál,“ uvedl Tomáš Blabla, generální ředitel Resortu Valachy Velké Karlovice, který je hlavním pořadatelem gastrofestivalu.

farmarsky-trh3   povoz   DSC_9858

Vstup je tradičně zdarma, což gastrofestivalu společně s pestrým rodinným programem a přírodní atmosférou dodává na oblibě. Jen loni festival během dvou dnů navštívilo 41 tisíc lidí nejen z České republiky, ale i blízkého Slovenska a dalších zemí.

9. ročník Karlovského gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích se koná o víkendu 7. - 8. října 2017. Více na www.karlovskygastrofestival.cz

Michelinská galavečeře a oběd s Toni Mörwaldem

Každý rok program nabízí také speciální doprovodnou akci pro náročné gurmány – sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd ve Spa hotelu Lanterna. K jejich přípravě pořadatelé pokaždé pozvou uznávanou kuchařskou osobnost oceněnou michelinskou hvězdou. V minulých ročnících už se v Lanterně vystřídalo sedm šéfkuchařů z ČR, Maďarska, Itálie a Německa. Více o menu Michelinské galavečeře i Michelinského oběda zde.

Letos k nám přijede vyhlášený rakouský šéfkuchař Toni Mörwald, jenž vede michelinskou restauraci Le Ciel a v minulosti získal toto prestižní hvězdičku také v dalších rakouských podnicích. Už se těšíme na jeho noblesní rakouskou gastronomii s francouzským nádechem, snoubenou s pečlivě vybranými rakouskými víny,“ dodal Tomáš Blabla.

Toni Mörwald je jeden z nejznámějších a nejuznávanějších rakouských šéfkuchařů. Působil v nejlepších restauracích v zemi, je držitelem řady mezinárodních ocenění, provozuje několik restaurací, vede kuchařskou školu Toni M., která je rakouskou jedničkou, a vydal tři desítky kuchařských knih. „Jeho“ michelinská restaurace Le Ciel se nachází v sedmém podlaží vyhlášeného Grand Hotelu Wien, který byl v roce 1870 vůbec prvním grand hotelem ve Vídni. Díky hvězdné kuchyni, která kombinuje prvky klasické francouzské i mezinárodní kuchyně s rakouskými akcenty, noblesní atmosféře a jedinečnému výhledu na město patří k nejvyhledávanějším místům mezi milovníky zážitkové gastronomie. Toni Mörwald řídí restauraci Le Ciel od roku 2015. V roce 2016 získala první michelinskou hvězdu a letos ji obhájila.

ghwa-036   12440782_270701799940552_4383992041530235851_o