Valachy blog: Jak upéct velikonočního beránka?

Velikonoční beránek patří neodmyslitelně k symbolům Velikonoc. Toto tradiční a různě zdobené sladké pečivo dodnes nechybí na svátečním stole mnoha domácností. Nejlépe samozřejmě chutná beránek vlastnoručně vyrobený doma.

Návodů, jak na to, najdete na internetu celou řadu. Vyzkoušejte návod od Pavly Stoklasové, pekařky a cukrářky Resortu Valachy ve valašských Velkých Karlovicích, která každoročně se svým týmem peče pro hosty hotelů resortu desítky beránků.  

Péct se začíná vždy v týdnu před svátky. Ideálním časem je podle Pavly Stoklasové středa, tak aby beránek vydržel chutný a měkký až do velikonočního pondělí pro pohoštění koledníků.Tajemstvím úspěchu jsou podle cukrářky kvalitní suroviny. Tím nejdůležitějším, což někdy pekařky opomíjí jako nepříliš podstatnou fázi, je dobře vymazaná forma na pečení.
 

Recept na velikonočního beránka:

 
Na přípravu těsta
  • 250 g cukru krystal
  • 300 g polohrubé mouky
  • 5 vajec 
  • 50 ml oleje
  • 40 g rozinek
  • 40 g vlašských ořechů
  • 40 g hořké čokolády 
  • 1 citron  
  • 20 g prášku do pečiva
  • 50 ml vody vlažné 
Na vymazání a vysypání formy
  • 50 g Hery
  • 50 g polohrubé mouky  
 
Na polevu
  • fondán 500g
  • 1 bílek
  • citronová šťáva z citronu 

     

     

Postup:

  1. Žloutky z vajíček oddělíme od bílků. Žloutky přidáme do cukru, vyšleháme, přidáme olej, opět vyšleháme a přidáme vlažnou vodu.

  1. Mouku s kypřícím práškem prosejeme přes síto do druhé misky a přimícháme zbylé suroviny – mouku, rozinky, nasekané ořechy a čokoládu, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, k tomu vyšlehanou pěnu z bílků.

 

  1. Vše spojíme do jednoho těsta, které důkladně vypracujeme, ideálně s použitím kuchyňského robota.

  1. Formu vymažeme Herou a vysypeme moukou, nalijeme do ní těsto (zhruba do výšky dvou třetin formy, protože při pečení ještě nabyde) a vložíme do trouby. Pečeme shora i zespodu 55 - 60 minut na 155°C. Po upečení necháme formu i těsto vychladnout, teprve poté opatrně vyklopíme.

  1. Pro zdobení vytvoříme polevu z bílku, fondánu a citronové šťávy. Cukrářským zdobítkem tvoříme na pečivu kudrlinky, na oči použijeme dva kousky čokolády.

  1. Po zatvrdnutí polevy dozdobíme mašličkou kolem krku.

Tipy pekařky a cukrářky Resortu Valachy, Pavly Stoklasové

„Před přípravou těsta dobře prosejte mouku přes síto. Kromě toho, že se zbaví nečistot a hrudek, je pak jemnější a kypřejší. Totéž platí i pro prášek do pečiva. Čokoládu doporučuji volit s co nejvyšším podílem kakaa, čím více procent, tím je beránek chuťově lepší. Ořechy nasekejte opravdu až těsně před přípravou těsta, je to dobré pro uchování vůně,“ zdůrazňuje vybrané důležité zásady Pavla Stoklasová.

 

Co je ale podle ní ze všeho nejdůležitější, je dobrá příprava formy na pečení. „Je nutné ji dobře vymazat Herou a vysypat polohrubou nebo hrubou moukou, jinak beránka po upečení nejde vyklopit. Nejcitlivějším místem jsou nos a uši, těm je při přípravě formy nutné věnovat zvláštní pozornost,“ zdůrazňuje pekařka.
 
Beránka nepečte v horkovzdušné troubě, ale klasicky, s ohřevem shora i zespoda. „Používám keramickou formu a v ní beránka peču 55 až 60 minut na 155°C,“ dodává Pavla Stoklasová. Upečený beránek se vyklápí z formy až poté, co těsto zchládne, jinak by se mohl polámat.

Hotového beránka můžete nechat bez polevy, nebo ho přelít čokoládou či fondánem. Největší parádu ale určitě udělá bílek s fondánem, z nějž s pomocí cukrářského kornoutu nebo zdobítka snadno vykouzlíte typické ovčí kudrlinky.