VALACHY BLOG: Jak na vanilkové rohlíčky? Inspirujte se tipy od cukrářky Resortu Valachy

Vanilkové rohlíčky patří k vánočnímu období stejně neodmyslitelně jako nazdobené perníčky, kapr s bramborovým salátem nebo horký a voňavý punč.

 Jak na to, aby byly správně křupavé, nerozpadaly se ještě v krabici a chutnaly opravdu skvěle?

Nechejte se inspirovat tipy a radami od cukrářky a pekařky Resortu Valachy Pavly Stoklasové. Cukrářky Resortu Valachy každý rok v prosinci napečou stovky rohlíčků i dalších kousků pečiva, na kterých si pak pochutnávají hosté při vánočních pobytech v hotelech Lanterna a Horal.

Nešetřit na surovinách, základem je dobré máslo

Vanilkové rohlíčky jsou pečivem trvanlivějšího charakteru, takže se klidně dají péct ve větším předstihu před vánočními svátky. Pokud už jste se do nich nepustili v minulých dnech, můžete rovnou začít, rohlíčky do Štědrého dne určitě nezestárnou. "Naopak, po upečení si stejně musí chvíli takzvaně odpočinout, chutné jsou až zhruba po pěti dnech,“ říká Pavla Stoklasová.

Při přípravě těsta doporučuje nešetřit. Nejčastější chybou je podle ní volba nevhodného, levného tuku. „Doporučuji používat jedině máslo, které je sice drahé, ale s levnějšími tuky je těsto jakoby gumové, daleko hůř se s ním pracuje. Po různých zkušenostech také už používám jen Babiččinu mouku. Je sice nejdražší, ale pro tento typ pečení nejlepší,“ říká Pavla Stoklasová.

Kdy rohlíčky obalovat? Ještě horké z trouby

Mouku před pečením ještě prosívá, aby byla nadýchaná. „S těstem se pak lépe pracuje, lépe se uvnitř propeče a nehrozí, že by sedlo,“ vysvětluje pekařka. Velkou roli hraje i kvalita ořechů. „Měly by být opravdu dobře usušené, ideálně když je skladujete klasicky doma zavěšené v textilním pytlíku. Určitě nedoporučuji je skladovat namleté v mražáku. Při pečení jsou pak žmolkovaté,“ dodává pekařka.

Připravené těsto nechává minimálně den odležet v chladnu. Při tvarování rohlíčků se snaží postupovat co nejrychleji. „Těsto by nemělo být dlouho na rukách kvůli udržení jeho nízké teploty. Když máslo v něm zteplá, roztéká se a škodí to tvaru rohlíčku. Navíc vám máslo zůstává na rukách a vlastně ho z těsta nepozorovaně odebíráte. A když k tomu ještě moc moučíte podložku, můžete výrazně změnit kvalitu těsta,“ upozorňuje Pavla Stoklasová.

Rohlíčky se pečou v troubě předehřáté na 180 až 200°C. „Hned po vytažení z trouby je ještě horké máčíme ve směsi mletého cukru a vanilkového cukru a pak rovnou ukládáme do krabičky. Čím víckrát se totiž na čerstvě upečené rohlíčky sahá, tím spíš z nich cukr opadává a deformují se. Vanilkou opravdu nešetřete, na chuti se to vyplatí,“ radí pekařka.

 

Recept na vanilkové rohlíčky od Pavly Stoklasové a cukrářek Resortu Valachy

Těsto necháme ustát v chladnu do druhého dne, poté tvarujeme.

Aby se těsto nezahřívalo, pracujeme s ním po částech. Pečeme 10 až 12 minut při teplotě 180 až 200°C. Hned po vytažení ještě horké obalujeme ve směsi moučkového cukru a vanilkového cukru a rovnou ukládáme do papírových krabic, skladujeme v chladnu.


Nejčastější chyby při přípravě

Kromě vanilkových rohlíčku peče každoročně spolu s dalšími cukrářkami pro hosty Resortu Valachy ještě další cukroví, celkem 22 druhů – od klasiky v podobě lineckého pečiva, štafetek či medvědích pracek až po perníkový závin, sádlové bochánky, medová ouška, žabí huby nebo kokosové tyčinky. „Já osobně mám nejradši medové uši, to je naše specialita. Připomínají velké štramberské uši, ale jsou daleko menší a máčejí se částečně v čokoládě,“ popisuje Pavla Stoklasová.