Soutěž o nejlepší valašský recept vyhrálo jehněčí maso se slivovicovou vůní

Třetí ročník soutěže o nejlepší recept, kterou pořádá Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích, již zná své vítěze. První místo obsadil recept na jehněčí maso se slivovicovou vůní, který do soutěže zaslal Radim Vilkoš z Ostravy. Nejlepší recepty vybírala porota složená z hotelových kuchařů, přihlíželo se také k názoru hostů hotelu.

Tématem letošního ročníku bylo jehněčí maso. „Vzhledem k tomu, že jde sice o stále oblíbenější, ale přece jen hůře dostupnou a v domácnostech spíše okrajovou surovinu, nás příjemně překvapil počet zaslaných receptů. Celkem se jich sešlo sedm desítek,“ uvedla vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová. Někteří lidé zaslali i více svých oblíbených receptů a zajímavostí bylo, že se účastnily dokonce celé rodiny. „Nastala tak poněkud kuriózní situace, kdy jsou v první pětici zastoupeny hned dva manželské páry. Protekce přitom byla vyloučena, protože kuchaři vybírali nejlepší recepty anonymně. Každý z manželů poslal svůj osobní nejoblíbenější recept, který byl natolik výjimečný, že se probojoval do finále,“ dodala Zuzana Vašutová.

Kuchaři ze zaslaných receptů nejprve vybrali ty, které odpovídají požadavku na použití běžně dostupných regionálních surovin a přitom mají šanci zaujmout náročné gurmány. Poté podle nich zkoušeli vařit, pokrmy ochutnávali a vybírali ty nejlepší. Přihlíželi i k názorům hotelových hostů. „Pokrmy jsme jim nabízeli v rámci obědového menu i k večeřím a sledovali reakce. Po některých jídlech se doslova zaprášilo, hosté se dokonce dožadovali receptů. Tato zpětná vazba pro nás byla důležitá a výrazně jsme k ní přihlédli,“ řekl šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík.

Zatímco určení konečného pořadí na druhém až pátém místě bylo podle něj díky vyrovnané úrovni receptů obtížné, o vítězi nebylo pochyb. „Jehněčí maso se slivovicovou vůní mělo největší ohlas u poroty i hostů restaurace. Chuť švestek k jehněčímu masu skvěle ladí,“ doplnil Pavel Václavík. „Manželka tento recept kdysi dostala v nemocnici od jedné staré babičky. Od té doby podle něj vaříme – sice ne často, protože jehněčí maso i slivovice jsou drahé suroviny, ale vždy ho používáme při slavnostní příležitosti nebo k Velikonocům. Je to výborné jídlo - a protože i v Lanterně je to samá chuťovka, musel jsem se o náš rodinný tip podělit. Navíc jehněčí maso i slivovice patří k Valašsku,“ prozradil vítěz Radim Vilkoš.

Zasilatel vítězného receptu získal pobyt pro 2 osoby v hotelu Lanterna s degustační večeří a domácí pekárnu chleba ETA Delicca. Pobytovou cenou či degustační večeří a také domácími elektrospotřebiče od partnera soutěže, značky ETA, budou odměněni také autoři receptů na druhém a třetím místě.

O soutěži o nejlepší valašský recept

Dosud se uskutečnily dva ročníky. V prvním mohli lidé zasílat recepty na libovolné pokrmy typické pro valašskou kuchyni bez omezení suroviny. Tehdy kuchaři jako nejlepší vyhodnotili králičí kyselici. Loňský ročník byl zaměřen na pokrmy z králičího masa, zvítězila králičí polévka s pohankou a červenou řepou. Letos padla volba na jehněčí maso. „Dříve bylo spíše opomíjené, ale v posledních letech si získává velkou oblibu a stalo se pevnou součástí nabídky našich hotelů. Preferují ho milovníci zdravé stravy a patří také k typickým surovinám kuchyně na Valašsku, kde se dodnes lidé zabývají chovem ovcí. Jehněčí maso není úplně snadné upravit do chutné podoby. Naši kuchaři mají několik osvědčených receptů, které pravidelně obměňují, ale rádi načerpáme inspiraci také zvenčí,“ vysvětlil ředitel hotelů Resortu Valachy Tomáš Blabla. Vítězný recept bude představen veřejnosti při Karlovském gastrofestivalu, jehož 5. ročník se ve Velkých Karlovicích uskuteční 4. až 6. října. Obohatí také nabídku hotelové zážitkové restaurace Vyhlídka.

Výsledný žebříček vítězných receptů

Ceny pro autory nejlepších receptů: