Soutěž o nejlepší valašský frgál letos vyhrál povidlový z Velkých Karlovic

Povidlový frgál Blaženy Sedlákové z Velkých Karlovic zvítězil v 10. ročníku soutěže o nejlepší valašský frgál, která se konala v neděli 6. 11. ve Velkých Karlovicích v rámci Karlovského gastrofestivalu. Porotci letos ochutnali rekordních 74 frgálů, tedy o 25 víc než loni.

Do hotelu Lanterna kvůli soutěži opět zamířily nejen amatérské i profesionální pekařky, ale i stovky lidí, kteří si nenechali ujít příležitost k ochutnávce. „Tradičně nejvíc frgálů bylo hruškových a tvarohových, časté byly i povidlové, borůvkové, ořechové či makové, objevily se také zelné či jahodové. Ke zvláštnostem patřil frgál dýňový, ten jsme tu měli letos vůbec poprvé, stejně jako frgál z oškeruše,“ řekla vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

V soutěži se hodnotí vzhled, tvar, chuť, vůně a poměr náplně k těstu. Tradiční valašský frgál musí mít v průměru 30 centimetrů, váží 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní. Těsto má být hodně tenké, jen okraje mírně vyšší. V čele poroty zasedl tradičně Ladislav Frgal z Kroměříže, který se i díky svému neobvyklému příjmení o valašské pečivo zajímá. „Rozhodování bylo letos obzvlášť těžké nejen kvůli množství frgálů, ale i jejich vysoké úrovni. Je výborné, že se soutěže účastní stále víc soukromých pekařek a že její popularita stále roste díky spojení s programem Karlovského gastrofestivalu,“ konstatoval Ladislav Frgal.

 „Mezi nejlépe hodnocenými frgály byl velmi těsný bodový rozdíl a v pořadí na prvních místech se objevila řada vítězek minulých ročníků, některé dokonce i s více svými frgály,“ prozradila Hedvika Polášková z hotelu Lanterna. Právě ona před 10 lety soutěž zakládala. „Při prvním ročníku by nás ani ve snu nenapadlo, že se rozroste do takových rozměrů a bude tak populární,“ pochvalovala si.

Vítězka Blažena Sedláková již v minulosti jednou zvítězila, loni byla třetí. Cenu za ni přijela převzít dcera. „Maminka není vyučená pekařka, je lékárnice, ale peče pro radost – často a ráda, nejen frgály, ale i různé cukroví. Je to její velký koníček,“ prozradila Pavla Sedláková. Druhé místo obsadil jablečný frgál Marie Smetanové z Valašské Senice, třetí byl frgál makový Marie Kadlečkové ze Vsetína.

Soutěž O nejlepší frgál byla jedním z vrcholů Karlovského gastrofestivalu – gurmánské akce, jejíž hlavní program se konal o víkendu 5. a 6. 11. a nabídl mj. mezinárodní farmářský trh valašských, slovenských a italských producentů, galavečeře s renomovanými kuchaři včetně držitele prestižní Michelinské hvězdy Alessandra Gavagni z Itálie, kuchařské show a nejrůznější valašské speciality, jež nabídly vybrané restaurace v karlovickém údolí Léskové.

Největší zájem měli návštěvníci o zabíjačku či zvěřinové speciality. Velký ohlas měla i účast italských kuchařů a producentů, nejvíc na odbyt šla sušená šunka proscuitto a špek z alpské obce Sauris či domácí sýry ze salaše ze Sappady. Gastrofestival během víkendu u díky příznivému počasí navštívily stovky lidí. Akce pokračuje ještě v týdnu nabídkou valašských specialit či celého Valašského menu v restauracích turistického Resortu Valachy, v pátek 11. 11. bude oficiálně zakončen uvedením Svatomartinského vína a menu.