Soutěž o nejlepší sýr vyhrála Bio farma Horut, účast byla letos rekordní

Rekordních 61 vzorků ochutnali porotci a návštěvníci tradiční Soutěže o nejlepší valašský sýr, jejíž 5. ročník se konal v sobotu 4. července 2015 ve Spa hotelu Lanterna v Resortu Valachy Velké Karlovice.

Porota, v níž jako host zasedla také herečka Kristýna Janáčková, hodnotila sýry anonymně. Jako nejlepší vybrala zrající kravský sýr z Bio farmy Horut v Rožnově pod Radhoštěm. Nejvíc hlasů od návštěvníků získal ovčí uzený sýr z Farmy Ondruchovi.

Vítězná Bio farma Horut shodou okolností již několik let spolupracuje s hotelem Lanterna. „Sýry od Horutů jsou opravdu vynikající a mezi hosty velmi oblíbené. Využíváme je v bufé při snídaních i do předkrmů i hlavních chodů stálého menu,“ uvedla vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

„Velmi nás těší, že neustále roste zájem o soutěž a to jak ze strany návštěvníků, kterých přišlo skutečně hodně, tak i producentů. Účastní se jak farmy, tak i drobní zemědělci, kteří vyrábějí spíš jen pro sebe či známé,“ dodala Zuzana Vašutová.

Mezi soutěžními vzorky převládaly různé druhy kravských sýrů, nechyběly ale ani ovčí a kozí. „Objevily se i novinky, třeba sýr s kořením Cajun, s konopným semínkem nebo s medvědím česnekem,“ doplnila Zuzana Vašutová.

Výsledková listina soutěže sýrů 2015

1. místo – Bio farma Horut, Rožnov pod Radhoštěm - sýr kravský zrající
2. místo – Ludmila Rohelová a Miroslav Pernický, Valašské Meziříčí - sýr kozí s brusinkami
3. místo – p. Chupík a Lucie Zámostná, Vyžerky u Kostelce nad Černými lesy - sýr korbačik (kravský + ovčí)

Cena veřejnosti: Farma Ondruchovi, Valašská Bystřice – ovčí uzený sýr