Soutěž o nejlepší recept vyhrála vepřová panenka na hruškách

Vepřová panenka na hruškách od Radima Vilkoše se stala vítězem 5. ročníku soutěže o nejlepší valašský recept, kterou uspořádal Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích. Hotelová kuchyně s pomocí této soutěže pravidelně hledá nové nápady a inspiraci pro obohacení jídelníčku. Stejně jako v minulosti, i tentokrát najde vítězný recept uplatnění v hotelovém menu.

„Letošní ročník byl zasvěcen tématu bylinky a další plody valašských zahrad a lesů. Počet receptů byl nižší než loni, což jsme s ohledem na takto výrazné tématické omezení očekávali. Většinou šlo o pokrmy s využitím kopřiv, špenátu či medvědího česneku. Vítězný recept mezi nimi zaujal jednak tím, že využívá velmi netradiční suroviny – kompotované hrušky a zejména hruškovici, ale také samozřejmě chutí. Ta je v kombinaci s masem mírně nasládlá, opravdu jedinečná a zajímavá. Celý pokrm při servírování obklopuje opravdu příjemné hruškové aroma, které zůstává i poté, co alkohol vařením vyprchá,“ popsal šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík.

Další dvě místa obsadila kopřivová polévka a zasněžená zelená pečeně, která přináší kombinaci vepřového masa se špenátem a brynzou.

Vítězný recept má zajímavou rodinnou historii. „Babička mojí manželky pocházela z východního Slovenska a byla výborná kuchařka. Dokázala zpracovat vše v okruhu několika kilometrů, měla velkou zahradu a vařila, zavařovala, nakládala... A když na jaře zbylo ve špajzu více kompotů, dokázala připravit tak výborný oběd spojením ovoce a masa, že jsme si rádi dávali nášup. Jednou po zimě nám zbylo hodně kompotů a zároveň také hruškovice z jižní Moravy, kam rádi jezdíme, tak jsme se rozhodli, že tento recept po babičce zkusíme. A moc se povedl, takže od té doby ho občas děláme. Chutná i dětem. Alkohol při vaření z pokrmu vyprchá a zůstává lahodná nasládlá chuť,“ popsal zasilatel vítězného receptu Radim Vilkoš.

Jako přílohu k pečeni na hruškách zvolil pečené brambory s rozmarýnem. „Dříve jsme tuto kombinaci brambor s bylinkami neznali. Kdysi jsme byli ale právě v hotelu Lanterna na obědě a tak nám tato příloha zachutnala, že si jí od té doby děláme rádi i doma a doporučujeme i návštěvám,“ uzavřel Radim Vilkoš.

Vepřová panenka na hruškách

1. místo, zaslal Radim Vilkoš, Ostrava

100 g másla, 400 g kompotovaných hrušek, 1 lžíce krupicového cukru, sůl, pepř, čerstvý tymián, 0,2 cl hruškovice, 70 ml smetany 35 %, 1 kg vepřové panenky, olej

Rozpustíme máslo, přidáme polovinu pokrájených hrušek, zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Ochutíme solí a pepřem, přidáme tymián, zalijeme 1 litrem vody a povaříme. Jakmile omáčka zhoustne, přilijeme hruškovici, necháme odpařit alkohol a zjemníme smetanou. Předehřejeme troubu na 180°C. Panenku naporcujeme, naplníme nakrájenými hruškami a zavážeme provázkem, osolíme, opepříme a potřeme rozmixovanými zbylými hruškami. Zprudka orestujeme a necháme deset minut péct v troubě. Po vyjmutí z trouby necháme chvíli „odpočinout“ v teple a podáváme s omáčkou, pečenými bramborami s rozmarýnem a salátem se zálivkou.

 


Zasněžená zelená pečeně

2. místo, zaslala Věra Tománková, Štítná nad Vláří

vepřové maso na pečení, 150 g tučnější slaniny, 2 velké cibule, 400 g listového špenátu, sůl, pepř, česnek, 200 g kysané smetany, 200 g bryndzy

Postup: Vepřové maso osolíme, okmínujeme a pomalu pečeme. Mezitím rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu a  osmahneme na ní nahrubo nakrájenou cibuli. Přidáme listový špenát, osolíme, opepříme a přidáme rozetřený česnek dle chuti - v sezoně ideálně medvědí česnek, případně "valašské pesto" (rozemleté zelené palice česneku namíchané se solí, které lze uložit v lednici a dle potřeby používat). Jakmile je špenát podušený, vmícháme kysanou smetanu. Vepřovou pečeni nakrájíme na plátky, naservírujeme na talíř, poklademe horkou špenátovou směsí a "zasněžíme" brynzou. Podáváme s vařenými brambory, maštěnými máslem.

 


Polévka z kopřiv a brambor

3. místo, zaslala Jana Kocábová, Zlín

1 lžíce olivového oleje, 1 středně velká cibule, 1 středně velký brambor nakrájený na malé kousky, 2 stroužky česneku (rozmačkané), 1 litr zeleninového vývaru, 250g omytých a nakrájených mladých kopřivových listů, sůl a čerstvě umletý pepř, 4 lžičky zakysané smetany nebo bílého jogurtu

V hrnci rozehřejeme olej, 2 - 3 minuty na něm restujeme cibuli a brambor. Přidáme česnek a vývar, přivedeme k varu a 20 minut mírně vaříme. Poté přidáme kopřivy a vypneme sporák či hořák. Polévku nalijeme do mixéru a dohladka rozmixujeme, ochutíme solí a pepřem. Každou porci ozdobíme lžičkou zakysané smetany nebo jogurtu.

 

Ceny pro autory nejlepších receptů

  • 1. cena – Relaxační neděle pro 2 osoby ve Spa hotelu Lanterna s degustační večeří v restauraci Vyhlídka + Domácí pekárna ETA Crustum v hodnotě 2 599 Kč
  • 2. cena – Relaxační neděle pro 1 osobu + Tyčový mixer ETA Cabero v hodnotě 1 399 Kč
  • 3. cena – Degustační večeře v restauraci Vyhlídka pro 2 osoby + Ruční šlehač ETA Multiplo v hodnotě 1 299 Kč

Partnerem soutěže byla ETA