Ohlédnutí za Karlovským gastrofestivalem 2015

Tvarohový frgál Zdeňka Filáka z Francovy Lhoty zvítězil ve 14. ročníku soutěže o nejlepší valašský frgál, která se konala v neděli 4. října ve Velkých Karlovicích na závěr Karlovského gastrofestivalu.

Porotci letos hodnotili 68 koláčů různých náplní. „Nejvíc frgálů bylo jako vždy tvarohových, hruškových a makových. Zajímavé je, že povidlové, které jsou také za tradiční, byly letos jen dva. Nechyběly i jiné oblíbené náplně: jablečná, meruňková, ořechová či borůvková, z těch méně častých pak rebarbora a zelí, poprvé jsme tu měli frgál z fíků,“ uvedla Zuzana Vašutová, vedoucí Spa hotelu Lanterna, který soutěž pořádá.

Fotoreportáž ze soutěže frgálů i dalších akcí Karlovského gastrofestivalu najdete ZDE.

Sedmičlenná porota hodnotila jak vzhled a chuť frgálů, tak i dodržení správných parametrů. Pravý valašský frgál má mít 30 cm, váží zhruba 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní. V souladu se zeměpisným označením zapsaným do rejstříku Evropské unie v závěru roku 2013 může být navíc jako valašský frgál označován pouze koláč vyrobený na území Valašska. V čele poroty jako každý rok zasedl Ladislav Frgal. „Pekařky se opět činily, soutěžní frgály jsou rok od roku lepší a pro nás tím pádem rozhodování stále složitější,“ konstatoval Ladislav Frgal, jenž ani po letech práce v porotě a ochutnání všech myslitelných druhů nezměnil vkus. „Nejlepší je prostě hruškový,“ dodal.

Posouzení všech koláčů porotě zabralo tři hodiny. Letos měla opět posilu „zvenčí“, práci porotce si vyzkoušel herec Jan Budař. „Byl to zážitek chutí. A nakonec ani to množství nebylo tak hrozné. Mými favority jsou frgály hruškové a makové a ty tu byly nejlepší na světě,“ nechal se slyšet Jan Budař.

Pečení frgálů je na Valašsku spíše doménou žen, mužský vítěz je tak v historii soutěže raritou. Sedmadvacetiletý Zdeněk Filák je profesí instalatér. „Pečení a vaření je můj koníček od dětství, už od nějakých sedmi let jsem se pohyboval v kuchyni, hrozně rád griluji, ale frgály peču až poslední tři roky. Naučila mě je maminka, která mi předala rodinný recept. U nás doma se vždy pekly tvarohové, hruškové a makové, já sám mám nejraději tvarohový. A v čem je tajemství toho mého vítězného? Peču z běžného tvarohu z obchodu. Důležité je umět ho dochutit,“ dodal Zdeněk Filák, který si jako hlavní cenu odvezl z Velkých Karlovic kuchyňský robot ETA Gratus.

Výsledky soutěže o nejlepší valašský frgál:

Soutěž frgálů je tradičně vrcholem Karlovského gastrofestivalu, které probíhal ve Velkých Karlovicích od 2. do 4. října. Letos jej provázelo mimořádně příznivé počasí. Podle prvních odhadů, dle útraty ve festivalových směnárnách, ji za víkend navštívilo na 40 tisíc lidí, až o 10 tisíc víc než loni. „Ocitáme se již na hranici kapacity našeho údolí Léskové, hlavně z pohledu parkování. Letos výrazně přibylo hostů ze Slovenska, mají to k nám jen pár kilometrů a nahrává jim i současný kurz eura,“ uvedl ředitel Karlovského gastrofestivalu a pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.

Gastrofestival nabídl ochutnávky specialit na 12 gastro zastávkách u místních hotelů a penzionů, mezinárodní farmářský trh, kuchařské show, řemeslný jarmark, lidové veselice, frgálovou manufakturu s možností vyrobit si vlastní frgál a další doprovodné programy pro dospělé i děti. V sobotu také proběhl druhý ročník soutěže o nejlepší klobásu, do které se zapojilo 17 výrobců. Vyhrál Alan Valentovič z Přerova. Body e přidělovaly nejen za chuť, ale také vůni, povrchový vzhled, konzistenci či vzhled nákroje a vypracování. První tři místa ovládli domácí výrobci – amatéři. „Loni jsme konstatovali, že amatérům škodilo přílišné solení. Letos si to nejspíš vzali k srdci, v chuti a poté i výsledcích se to výrazně promítlo,“ konstatoval Lubor Gášek, majitel pořádajícího Penzionu Pod Pralesem.

Velkému zájmu se opět těšily také tradiční galavečeře pro milovníky vysoké gastronomie, zvláště Michelinská galavečeře a Michelinský oběd ve Spa hotelu Lanterna od hostujícího šéfkuchaře Pavla Pospíšila, prvního českého držitele michelinské hvězdy, který trvale žije v Německu. Podobných akcí se neúčastní a na pozvání pořadatelů kývl hlavně proto, že se koná v jeho rodném regionu – pochází totiž z nedalekého Zlína. „Ve Velkých Karlovicích jsem byl poprvé, jsem nadšený ze zdejší krásné a čisté přírody, nádherných chaloupek, množství lidí, kteří se sem přijeli radovat z dobrého jídla... Atmosféra, kterou jsem tu zažil, byla úžasná, to jsem na konci světa nečekal,“ svěřil se Pavel Pospíšil. Kvůli přípravě degustací si s sebou z Německa přivezl jen jednoho pomocníka, zbylou část týmu sestavil z kuchařů Lanterny. „Je skvělé, jak ty lidi tady práce baví, dělají ji s chutí a vervou, máte obrovskou kliku, to vám závidím,“ konstatoval Pavel Pospíšil, který sám provozuje v Německu penzion s restaurací.

Obě jeho degustace, předem vyprodané, návštěvníky nadchly. A na čem si nejvíc pochutnal on sám? „Na frgálech. Zkusil jsem ořechový, povidlový a makový, ten byl obzvlášť dobrý. A pak daňčí klobása na hotelu Horal! Řeknu vám, že ta byla světová,“ uzavřel Pavel Pospíšil.