Šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík: houbaření je radost a relaxace

Zážitková restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna si připravila na září nové degustační menu, které potěší milovníky hub. Nejen o tom, co se bude servírovat hostům restaurace, jsme si povídali s šéfkuchařem Spa hotelu Lanterna Pavlem Václavíkem.

Degustační menu Dary lesa přináší ochutnávku zajímavých druhů hub. Co konkrétně jste si pro hosty připravili?

Jaké houby používáte k vaření? Sbíráte je sám?

Jak jste na tom se vztahem k houbaření? Chodíte rád na houby?

Jak nejčastěji houby zužitkujete? Vaříte? Smažíte?

Máte z poslední doby nějaký zajímavý houbový objev – surovinu či recept?

Tip Pavla Václavíka - Halušky s bílým lanýžem a pečenou krkovicí

Suroviny: Brambory 500 g, hrubá mouka 100 g, hladká mouka 100 g, sůl, pepř, krkovice 600 g, olej, bílý lanýž, rozmarýn

Postup: Oškrábané brambory nastrouháme na jemném struhadle, důkladně smícháme s hrubou a hladkou moukou, osolíme a přes hrubé síto přepasírujeme do vařící osolené vody. Vaříme jen krátce - jakmile halušky vyplavou, jsou hotové (cca 2 minuty). Na pánvi je prohřejeme s trochou smetany, osolíme a na závěr přidáme na tenké plátky nakrájené lanýže.

Krkovici naporcujeme na 4 steaky, nasolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a posypeme nasekaným rozmarýnem. Opečeme na rozpálené pánvi z obou stran a servírujeme s haluškami.