Šéfkuchař karlovického hotelu Galik získal bronz na prestižní soutěži v Dubaji

Mimořádného ocenění za svůj kuchařský um dosáhl šéfkuchař hotelu Galik v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích Miroslav Milučký. Na celosvětové kuchařské soutěži Emirates Culinari Guild, která se konala 19. až 22. února v Dubaji ve Spojených arabských emirátech, získal v konkurenci sedmi stovek kuchařů bronzovou medaili.

„Mám z ní velkou radost. Sice jsem věřil, že skončím na předních místech, ale v medaili jsem v tak velké konkurenci nedoufal,“ svěřil se po svém návratu domů 44letý Slovák. Soutěže se účastnil jako člen Gourmet clubu Slovakia – zájmového sdružení předních slovenských kuchařů. Pracuje sice v restauraci moravského hotelu, ale dojíždí sem pár kilometrů přes hranice ze Slovenska, kde trvale žije.

Na soutěž v Dubaji se sjelo celkem 140 kuchařských týmů z celého světa. Kuchaři se utkali v několika soutěžních sekcích. Ta, jíž se účastnil Miroslav Milučký, byla věnována takzvané praktické kuchyni. Byla tedy zaměřena na pokrmy, které je možné běžně z dostupných surovin a v přiměřeném čase připravit v hotelové restauraci vyšší kategorie. Kuchaři měli předem určené zadání – připravit pokrm z jehněčího masa. „Na přípravu pokrmu včetně přílohy máte 45 minut, což není mnoho. To byl také pro mnoho soutěžících ten největší problém, za který nasbírali ztrátové body. Komisaři, mezi nimiž jsou mnohonásobní mistři světa, jsou velmi přísní. Roli nehraje jen chuť pokrmu a dodržení doby přípravy, ale také úspornost při práci. Kontrolují třeba, jaké množství suroviny skončilo v odpadu nebo kolik jste použili nádobí,“ popsal Miroslav Milučký.

Pro soutěž si vymyslel vlastní recept – jehněčí kýtu nasekanou na kousky a zabalenou v listu z kapusty se šťouchanými brambory, baby špenátem, pečenou kořenovou zeleninou a rozmarýnovou omáčkou demi glace. „Samozřejmě jsem si to musel s ohledem na časový limit předem dobře promyslet a také trochu potrénovat. Než jsem na soutěž jel, zkusil jsem si pokrm čtyřikrát uvařit pro mé kolegy v práci i hosty restaurace,“ dodal Miroslav Milučký. Porota prý nejvíce ocenila vynikající a vyváženou chuť rozmarýnové omáčky a také velmi dobře propečené maso. „Stříbro mi uteklo jen o pár bodů. Ale mám alespoň nějakou výzvu pro další ročník,“ poznamenal kuchař.