Rozhovor MF DNES s vítězkou soutěže frgálů Zdenkou Úlehlovou

Vítězkou letošního 11. ročníku soutěže o nejlepší valašský frgál se stala Zdena Úlehlová z Halenkova. Přečtěte si, co vše prozradila o svých pekařských postupech v rozhovoru s redaktory MF DNES. "Osobně mám raději maso, miluju například řízky. Ale frgály peču s láskou," prozradila pětapadesátiletá pekařka z Halenkova.

Vítězka: Frgály dělám od oka a podle receptu kmotry


Svůj první frgál upekla po svatbě před více než třiceti lety. Od té doby dělá Zdena Úlehlová oblíbený valašský zákusek na rodinné oslavy a svatby.

"Osobně mám raději maso, miluju například řízky. Ale frgály peču s láskou," prozradila pětapadesátiletá pekařka z Halenkova. O víkendu její hruškový frgál předběhl ve Velkých Karlovicích přes osmdesát konkurentů a v soutěži o nejlepší valašský frgál zvítězil. Zřejmě to nebyla žádná náhoda. Makový frgál, který do Karlovic také poslala, skončil na čtvrtém místě. Předtím se do podobné soutěže nepřihlásila. "Nikde je ani nenabízím nebo neprodávám," upřesnila.

Recept dostala od své kmotry, která je pekla doma v peci. Když byla malá, často k ní chodila na prázdniny. "Tam jsem jí s pečením pomáhala a ona mě cepovala, abych to dělala pořádně," vzpomíná s úsměvem. Naučila se to tak dobře, že frgály začala po svatbě péct pro rodinu na nejrůznější oslavy. Manžel totiž pochází z jižní Moravy a na buchty byl zvyklý. Posílala je třeba i do Berlína, kde hraje fotbal její synovec, český reprezentant Roman Hubník. Podle stejného receptu, který se naučila v mládí, dělá frgály pořád.

"Lidé se mě ptají na recept, ale já vlastně žádný nemám. Dělám to od oka. Už vím, jak má to těsto vypadat, tak váhu ani nepotřebuju," přiznala. Suroviny ale zná. Používá polohrubou mouku, kvásek, cukr, sůl, sádlo, slunečnicový olej a žloutky. "To se nechá vykynout, pak se těsto dá na plech, potře náplní, posype posypkou a dá péct," vysvětlila Úlehlová. Hruškovou náplň si dělá sama z upečených a rozemletých hrušek smíchaných s trochou badyánu a někdy i vanilkového cukru. "Podle toho, jak jsou samy sladké," doplnila. Peče je v domácí elektrické troubě na speciálním plechu.

Hlavní cenou, kterou Zdena Úlehlová díky vítězství získala, byl kuchyňský robot ETA Gratus.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/pekarka-chce-certifikat-eu-pro-frgal-na-valassku-soutezili-o-nejlepsi-12l-/domaci.aspx?c=A121008_1837868_zlin-zpravy_ras