Jarní degustační menu Spa hotelu Lanterna: plné energie a celé bezlepkové

Plné energie a barev, snoubené s víny jihomoravského vinařství Ilias a navíc celé bezlepkové: takové je jarní menu, které si můžete v březnu a dubnu vychutnat v zážitkové restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna Velké Karlovice. Šefkuchař Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík sestavil menu z pokrmů, které s příchodem jara doplní tělu energii a vynikají také sytými jarními barvami beskydské přírody.

Menu jsme poprvé připravili tak, aby si ho mohli celé vychutnat i hosté vyžadující bezlepkové pokrmy. Bezlepkovou mouku si meleme sami u nás v hotelové kuchyni díky spolupráci s českou značkou ETA. Začali jsme používat nový robot Gratus Vital, v jehož příslušenství je i mlýnek na mouku. Pro hosty bez požadavku bezlepkové stravy máme připravený kmínový chléb podle receptu od mé maminky. Pekařství mám v genech, můj děda se vyučil pekařem," popisuje šéfkuchař Pavel Václavík

   

V šestichodovém menu také nechybí regionální suroviny od místních dodavatelů, například Dolnopasecký bio sýr z Biofarmy Horut z blízkého Rožnova pod Radhoštěm jako předkrm nebo pomalu pečená husí prsa zahalená levandulovým kouřem s pohankou od Šmajstrly. Pohankový mlýn rodu Šmajstrlů v blízkém Frenštátě pod Radhoštěm je na Valašsku pojem, byl založen již v roce 1861 a pohanka se v něm zpracovává původní technologií mechanického loupání. Díky tomu v ní (na rozdíl od tepelného zpracování) zůstávají zachovány vitamíny a další hodnotné látky.   

Zajímavostí menu je také polévka – krémové cappuccino z kachních jater.

Jako hlavní chod kuchaři zvolili hovězí líčka s kořenovou zeleninou, která patří k vyhlášeným specialitám hotelu. Tentokrát je doplnili fialovými bramborami. Ty se chuťově neliší od brambor žlutých, ale obsahují dvakrát až třikrát více antioxidantů. Jsou proto označovány za jednu z tělu prospěšných superpotravin a těší se čím dál větší oblibě v gastronomii.

   

Tečkou za šestichodovým menu je zmrzlina z typické valašské suroviny – máku. Kuchaři ji podávají zavinutou v piškotu z červené řepy s bílkovým střechýlem a grepovým kaviárem.

Restaurace Vyhlídka mění menu každé dva měsíce, v letošním roce je stěžejním tématem snoubení pokrmů s víny vždy jen jednoho vybraného vinařství. Po zimním menu, které doplnila vína z vinařství Gala, tentokrát someliéři zvolili vína z produkce vinařství Ilias z jihomoravského Pavlova.


Ceny a cenová zvýhodnění

Rezervace

Restaurace Vyhlídka

  

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.