Mangalica - VIP mezi prasaty

„Cože? Jaké prase? Pro vás jsem vždycky jen Pan Prase!“

Známou hlášku zvířecího hrdiny jménem Pumba z kresleného filmu Lví král by mohlo bez zbytečné skromnosti a nadsázky klidně hlásat do světa prase plemene mangalica z Maďarska.

Mezi ostatními prasaty má skutečně výsadní postavení. Není náhodou, že gurmáni a milovníci zdravé stravy o mangalici někdy mluví jako o „VIP-praseti“ nebo „bio-praseti“.
Díky Karlovskému gastrofestivalu budete mít příležitost zjistit, jak maso mangalice chutná. Rozdíl údajně pozná i naprostý laik. Produkty z mangalice přivezou a nabídnou na farmářském trhu producenti z Maďarska. Právě zde bylo plemeno mangalica v minulém století vyšlechtěno. Maso se používá pro výrobu vyhlášených maďarských čabajek, uheráků či dalších uzenin.

Mangalica je zvláštní plemeno prasat, jež vzniklo v 19. století zkřížením plemene z Bakoňského lesa s polodivokými vepři z Šumadije. Vyznačuje se dlouhou vlnitou, někdy až kadeřavou srstí, která umožňuje pást se venku i v zimě a to i v hlubokých mrazech kolem -25°C. Tím prasata dosahují přirozeného přírůstku sádla s obsahem tzv. zdravého cholesterolu. Maso je zároveň velmi chutné pro svou šťavnatost a jemnou konzistenci. Vyhledávají ho tedy jak labužníci, tak příznivci zdravé stravy.

Produkce mangalice je v Maďarsku limitována, mj. proto, aby plemeno neztratilo svou jedinečnost a exkluzivitu. Mimo území Maďarska se prasata mangalica vyváží jen výjimečně. Pro to vše mangalica vůbec není levná, maso zpravidla stojí jednou tolik, co „obyčejné“ vepřové. Např. živé sele (pokud ho vůbec seženete) stojí 5 000 Kč.

http://mangalice.txt.cz/clanky/104402/ihned-k-prodeji/

Mangalica má dokonce i svůj vlastní gurmánský festival – koná se vždy v únoru. Kde jinde, než v Maďarsku.