Kuchaři Resortu Valachy představili valašskou kuchyni v italském Udine

Polévku kyselici, jehněčí a zvěřinové speciality, frgály, slivovici a další typické produkty valašské gastronomie poznávali v minulých dnech gurmáni v Itálii. V Udine, který je partnerským regionem Zlínského kraje v Itálii, je tamním milovníkům gastronomie představili šéfkuchaři Resortu Valachy.

Pavel Václavík„Prezentace valašské gastronomie v Itálii navázala na účast italských kuchařů a farmářů na našem Karlovském gastrofestivalu loni v listopadu. Valašská kuchyně se jim zalíbila, proto nás pozvali, abychom přijeli na oplátku my k nim a představili naše speciality lidem v Itálii,“ vysvětlil Tomáš Blabla, ředitel hotelů Resortu Valachy.

Do Itálie se vypravili šéfkuchaři všech tří hotelů Resortu ValachyPavel Václavík z Lanterny, Jaroslav Orság z Horalu a Miroslav Milučký z Galiku. Společně hostům připravili např. tradiční valašskou polévku kyselici, uzenou krkovičku s houbovým kubou nebo jelení ragú na červeném víně. V menu nechyběla ani sekaná jehněčí kýta v kapustovém listu se šťouchanými brambory, za kterou získal šéfkuchař Miroslav Milučký bronzovou medaili v únoru na soutěži Emirates Culinary Guild v Dubaji. Kuchaři pro hosty také upekli valašské frgály a nezapomněli ani na ochutnávku slivovice. Aby pokrmy byly opravdu valašské, kuchaři vše přivezli z Moravy s sebou.

Jaroslav OrságPrvní z valašských večeří se uskutečnila v úterý 17. 4. v historické furlánské hospodě La Ciacarade v centru Udine. Šest desítek návštěvníků ji zaplnilo do posledního místa. Jedním z nich byl i honorární konzul ČR v Udine Paolo Petiziol. Toho stejně jako většinu návštěvníků nejvíce nadchla polévka kyselice. „Všechno bylo vynikající, ale kyselice byla nezapomenutelná,“ pochválil um valašských kuchařů konzul.

Miroslav MilučkýVe středu 18. 4. kuchaři vařili v hospodě La Subida v obci Cormons, kde působí Alessandro Gavagna – držitel michelinské hvězdy, který byl hostem posledního Karlovského gastrofestivalu. „Původně jsme večeři organizovali pro 60 hostů, ale zájem byl tak velký, že jsme museli přidat ještě další stoly. Italské gurmány valašská kuchyně nesmírně zajímá,“ dodala Martina Dlabajová z Českého kulturního kroužku v Udine, který návštěvu Valachů organizuje. V Subidě nejvíc nadchl filírovaný candát na carpacciu z červené řepy. Velkému ohlasu se na obou místech těšila i valašská slivovice.

Co vařili šéfkuchaři v Itálii:

Menu v Udine

Menu v La Subida