Kuchaři Resortu Valachy představili valašskou kuchyni v italském Udine

Polévku kyselici, jehněčí a zvěřinové speciality, frgály, slivovici a další typické produkty valašské gastronomie poznávali v minulých dnech gurmáni v Itálii. V Udine, který je partnerským regionem Zlínského kraje v Itálii, je tamním milovníkům gastronomie představili šéfkuchaři Resortu Valachy.

„Prezentace valašské gastronomie v Itálii navázala na účast italských kuchařů a farmářů na našem Karlovském gastrofestivalu loni v listopadu. Valašská kuchyně se jim zalíbila, proto nás pozvali, abychom přijeli na oplátku my k nim a představili naše speciality lidem v Itálii,“ vysvětlil Tomáš Blabla, ředitel hotelů Resortu Valachy.

Do Itálie se vypravili šéfkuchaři všech tří hotelů Resortu Valachy – Pavel Václavík z Lanterny, Jaroslav Orság z Horalu a Miroslav Milučký z Galiku. Společně hostům připravili např. tradiční valašskou polévku kyselici, uzenou krkovičku s houbovým kubou nebo jelení ragú na červeném víně. V menu nechyběla ani sekaná jehněčí kýta v kapustovém listu se šťouchanými brambory, za kterou získal šéfkuchař Miroslav Milučký bronzovou medaili v únoru na soutěži Emirates Culinary Guild v Dubaji. Kuchaři pro hosty také upekli valašské frgály a nezapomněli ani na ochutnávku slivovice. Aby pokrmy byly opravdu valašské, kuchaři vše přivezli z Moravy s sebou.

První z valašských večeří se uskutečnila v úterý 17. 4. v historické furlánské hospodě La Ciacarade v centru Udine. Šest desítek návštěvníků ji zaplnilo do posledního místa. Jedním z nich byl i honorární konzul ČR v Udine Paolo Petiziol. Toho stejně jako většinu návštěvníků nejvíce nadchla polévka kyselice. „Všechno bylo vynikající, ale kyselice byla nezapomenutelná,“ pochválil um valašských kuchařů konzul.

Ve středu 18. 4. kuchaři vařili v hospodě La Subida v obci Cormons, kde působí Alessandro Gavagna – držitel michelinské hvězdy, který byl hostem posledního Karlovského gastrofestivalu. „Původně jsme večeři organizovali pro 60 hostů, ale zájem byl tak velký, že jsme museli přidat ještě další stoly. Italské gurmány valašská kuchyně nesmírně zajímá,“ dodala Martina Dlabajová z Českého kulturního kroužku v Udine, který návštěvu Valachů organizuje. V Subidě nejvíc nadchl filírovaný candát na carpacciu z červené řepy. Velkému ohlasu se na obou místech těšila i valašská slivovice.

Co vařili šéfkuchaři v Itálii:

Menu v Udine

  • Gratinovaná brambora se slaninou a brynzou
  • Valašská kyselice se smetanou, domácí pečivo
  • Pečené uzené koleno s houbovým kubou na majoránce
  • Hruškový valašský frgál
  • Pilnser Urquell 12°
  • Šťopička slivovice na sušené švestce jako digestiv

Menu v La Subida

  • Filírovaný candát provoněný švestkovým kouřem podávaný na carpacciu z červené řepy pohlazený smetanovým želé (Neuburské 2011 pozdní sběr, KOVACS)
  • Jemný krém z pečených kaštanů
  • Sekaná jehněčí kýta pečená v kapustovém listě s kořenovou zeleninou, šťouchanými bramborami a rozmarýnovou omáčkou (Rulandské modré 2009 výběr z hroznů BQ, BENEŠ)
  • Pomalu pečené jelení ragú na červeném víně s brusinkami a jemným žemlovým knedlíkem s příměsí pohanky (Roučí 2007 zemské, STAPLETON & SPRINGER)
  • Hruškový koláč provoněný medem s domácí jogurtovou zmrzlinou (ZNOVÍN Pálava 2009 výběr z bobulí, ZNOVÍN)