FOTOGALERIE: Se zelím nebo šípkovou? Oscarový večer s Jiřím Menzelem byl plný dobrého jídla i vzpomínek

Kančí kýta se zelím nebo šípkovou omáčkou? Legendární dilema myslivců ze Slavností sněženek režiséra Jiřího Menzela řešili v těchto dnech také kuchaři Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. V sobotu 28. ledna se totiž v hotelové restauraci Vyhlídka konal další z řady degustačních večerů, které do hotelu Lanterna pravidelně lákají milovníky neobvyklých gurmánských zážitků. Tentokrát se konal na počest a za osobní účasti vzácného hosta - Jiřího Menzela.

Kuchaři se při přípravě menu inspirovali slavnými pokrmy z filmů tohoto oscarového režiséra. Slavná kančí kýta v menu samozřejmě nemohla chybět.

„Nakonec jsme dali přednost šípkové omáčce s pajfalským knedlíkem a jsme moc rádi, že hostům i panu Menzelovi chutnalo, stejně jako další pokrmy, připravené speciálně pro tuto příležitost. Pokrmy výjimečně nebyly snoubeny s víny, jak je u nás zvykem, ale s pivy Dalešického pivovaru známého z filmových Postřižin,“ podotkl šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík.

Oscarový večer však nebyl „jen“ o jídle. Protkaly jej také slavné filmové ukázky a především neformální povídání s Jiřím Menzelem moderované odborníkem na gastronomii Alexandrem Burdou ze Slezské univerzity v Opavě. Ten si vzal na starost výběr filmových pokrmů i ukázek z filmů a byl garantem slavnostního menu.

Jako třešinka na dortu navíc do Velkých Karlovic doputovala i vzácná soška Oscara, kterého Jiří Menzel obdržel před 50 lety za film Ostře sledované vlaky. Zcela mimořádně tak měli hosté možnost zblízka si prohlédnout cenu, kterou má Jiří Menzel uschovanou doma a nikde ji neprezentuje.

Mezi prvními filmovými ukázkami proto nechyběl ani historický záznam z předávání Oscara. „Jak jsem to tehdy vnímal? Připadal jsem si jako Venca ve velkém městě. Všichni mě chválili, plácali po ramenou, ale já jsem to málem prospal, protože jsem byl unavený z toho časového posunu. Také jsem se pořád styděl, byl jsem ucho,“ vyprávěl Jiří Menzel. „Jestli jsem se od té doby zlepšil v angličtině?“ reagoval na promítnutý záznam, na němž za udělení prestižní ceny poděkoval velmi strohou větou a pak rychle odkráčel z pódia. „Nejsem na tom o moc líp,“ přiznal se smíchem.

NÁŠ TIP: Zažijte Oscarový večer s Jiřím Menzelem a degustačním menu inspirovaným jeho filmy, který se uskuteční také 2. června 2017 v zážitkové restauraci Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna.

  

Průvodce večerem Alexander Burda ke každému chodu připravil uvozující filmovou ukázku a následně při servírování pokrmů v rozhovoru s Jiřím Menzelem přiblížil zajímavé momenty z filmů. Došlo i na vzpomínky na známé herce i na spisovatele Bohumila Hrabala, podle jehož příběhů Jiří Menzel natočil řadu filmů – kromě Slavností sněženek i Postřižiny, Perličky na dně či Skřivánky na niti.

„Být s ním bylo hezké, rád na něj vzpomínám. On byl gurmán, na rozdíl ode mě,“ popisoval Jiří Menzel svůj vztah k jídlu a zdůraznil, že nechodíval rád do hospod - na rozdíl od Hrabala, který zde také načerpal inspiraci pro své příběhy. „Nemám rád pivo, kouř cigaret a ani ty hospodské řeči, ale Hrabal uměl z té hlušiny vykřesat perly. Miluju dva lidi a to Hrušínského a Hrabala. Byli absolutně normální,“ vyprávěl Jiří Menzel.

Během večera také prozradil, na čem si nejvíc pochutná. „Nejraději mám španělské ptáčky. A také guláš, husu... Naopak nejím ryby a exotická jídla a také králíka. Toho jsme mívali často doma za protektorátu. Od té doby jsem jej nejedl,“ vyprávěl.

Oscarový večer s Jiřím Menzelem byl vyprodaný a provázela jej neformální a uvolněná atmosféra. „Je tu moc hezké prostředí. Těšil jsem se sem, rád občas někam vypadnu a tady to bylo v hezkém prostředí, milé povídání, milí lidé, pohoda… až jsem z toho naměkko,“ prohlásil po skončení večera Jiří Menzel.
Při této příležitosti zavítal do Velkých Karlovic poprvé. „V okolí jsem byl nejblíž v Olomouci a Ostravě. Někdo mi říkal, že je to tu hezké, a měl pravdu. Údolí je opravdu krásné,“ pochvaloval si Jiří Menzel, který si pobyt ve Velkých Karlovicích prodloužil na celý týden a věnoval se odpočinku v zasněženém údolí Léskové.

Po první návštěvě bude následovat minimálně ještě jedna a to 2. června, kdy Oscarový večer s Jiřím Menzelem čeká opakování. Volná místa jsou ještě k dispozici, rezervujte si včas místo u stolu při tomto jedinečném zážitku.