Soutěž o nejlepší recept vyhrála králičí polévka s pohankou a červenou řepou

Králičí polévka s pohankou a červenou řepou od Věry Tománkové se stala vítězem 2. ročníku soutěže o Nejlepší valašský recept, kterou uspořádal Resort Valachy ve Velkých Karlovicích. Kuchařky a kuchaři do soutěže zaslali přes osm desítek receptů.

3. místo - Králičí maso na slivovici

Autor: Radim Vilkoš, Ostrava-Poruba

Suroviny

Postup

Maso vykostíme, nakrájíme na kousky, osolíme a opepříme. Anglickou slaninu nakrájíme na kostky a orestujeme v hrnci, přidáme nakrájenou cibuli a mrkev, bobkový list a tymián.  Společně s masem opečeme, zalijeme slivovicí - asi 1 dcl a dusíme.  Podle potřeby podlijeme vývarem z kostí, které uvaříme s česnekem a petrželovou natí. Když je maso měkké, zahustíme solamylem a povaříme.

Názor Pavla Václavíka, šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna: „Neobvyklé využití typického valašského produktu – slivovice. Dodává pokrmu nasládlou švestkovou příchuť. Určitě najde uplatnění i v našem podzimním jídelníčku.“