Blíží se opět Karlovský gastrofestival, míří na něj maďarský i český Michelin

Karlovský gastrofestival je opět tady! Užijte si o prvním říjnovém víkendu svátek všech gurmánů a milovníků valašské kuchyně a regionálních produktů, který se za uplynulých sedm let existence zařadil mezi největší gastronomické akce v České republice. Loni jej navštívilo na 40 tisíc lidí z České republiky i Slovenska.

Letošní 8. ročník se bude konat 1. a 2. října a opět nabídne ochutnávky (nejen) valašských specialit na více jak deseti místech v karlovickém údolí Léskové, mezinárodní farmářský trh, soutěž o nejlepší frgál a nejlepší klobásu a další doprovodné programy. Opět nebudou chybět ani populární galavečeře pro náročné gurmány v hotelu Lanterna při nichž ve Velkých Karlovicích každoročně hostují kuchařské osobnosti s michelinskou hvězdou.


Z pera michelinských šéfkuchařů

Letošní sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd ve Spa hotelu Lanterna připraví Maďar Ákos Sárközi, šéfkuchař budapešťské restaurace Borkonyha.

„Michelinské galavečeře u nás bývají pravidelně vyprodané, hosté velmi vítají tuto příležitost poznat um michelinských kuchařů, za nimiž by jinak museli cestovat stovky kilometrů daleko. V minulých letech u nás hostovali michelinští šéfkuchaři z Itálie, Maďarska i České republiky, loni hosty nadchl historicky první český držitel michelinské hvězdy Pavel Pospíšil, žijící v Německu. Mladá restaurace Borkonyha v čele s šéfkuchařem Ákosem Sárközim je jednou z pouhých pěti v Maďarsku, která se může pyšnit michelinskou hvězdou. Velmi si zakládá na dokonalém snoubení pokrmů se špičkovými maďarskými víny, což slibuje opravdu skvělý gurmánský zážitek,“ říká Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestivalu a zároveň Resortu Valachy Velké Karlovice, který je hlavním pořadatelem.

Letos do Velkých Karlovic nepřijede jen jeden Michelin, jako v minulých letech, ale rovnou dva! Zajímavostí bude také účast nového českého Michelina, šéfkuchaře pražské restaurace Field Radka Kašpárka, který se představí v neděli při své kuchařské show a jeho pokrmy tak bude moci ochutnat široká veřejnost.


Ladění na gastrofestival s Pavlem Sapíkem

Nově je navíc letos do programu zařazena ještě jedna galavečeře se speciálním hostem, která bude pomyslným „předkrmem“ gastrofestivalu. Těsně před hlavním víkendovým programem, ve středu 28. září (vyprodáno) a pátek 30. září , se ve Spa hotelu Lanterna uskuteční degustační večer s Pavlem Sapíkem, šéfkuchařem pražské Terasy U Zlaté studně, která se honosí řadou prestižních ocenění, mj. jako Nejlepší restaurace v ČR roku 2015 dle Tripadvisoru.

„Terasa je českou špičkou a naší inspirací i vzorem v oblasti gastronomie, služeb a servisu. Naši zaměstnanci jezdí do Prahy na stáže a šéfové Terasy U Zlaté studně - šéfkuchař Pavel Sapík a manažer Michal Motyčka – během roku školí náš personál ve Velkých Karlovicích. Z této spolupráce se zrodila myšlenka uspořádat speciální galavečeři vpředvečer největší gastronomické akce regionu - Karlovského gastrofestivalu,“ dodal Tomáš Blabla.


Co vše vás čeká při Karlovském gastrofestivalu

S výjimkou galavečeří je vstup na program Karlovského gastrofestivalu zdarma, což je mezi jinými gastro akcemi výjimkou.

Vedle hotelů Resortu Valachy - Lanterny, Horalu a Galiku - se do Gastro tour zapojují i další podniky v údolí Léskové, v nichž se můžete zároveň i ubytovat: Penzion Pod Pralesem, Pension Školka, Hotel Pod Javorem, Penzion U Dorňáků či Chaloupky U Pařízků.

Jedinečné je i místo konání uprostřed přírod Beskyd, v malebném údolí Léskové ve Velkých Karlovic u hranice se Slovenskem, kde hosté při ochutnávkách navštěvují místní horské hotely, penziony a restaurace rozeseté v údolí Léskové do vzdálenosti 3,5 km. Hosté se mezi jednotlivými gastro zastávkami mohou projít pěšky po cyklostezce Bečva nebo svézt vláčkem, koňským povozem či historickým autobusem.

Kromě nabídky specialit místních kuchařů bude opět součástí Karlovského gastrofestivalu i mezinárodní farmářský trh plný poctivých domácích produktů za účasti producentů nejen z ČR, ale například i Slovenska či Maďarska. Vrcholem bývá nedělní soutěž o nejlepší frgál, při níž porotci i návštěvníci každoročně ochutnávají a hodnotí desítky těchto typických valašských koláčů od profesionálů i domácích pekařek. Součástí je i kuchařská show, soutěž o nejlepší klobásu, řemeslný jarmark, posezení s cimbálovými muzikami, zábava a atrakce pro děti, barmanské večery či jedinečná frgálová manufaktura, kde si mohou děti i dospělí pod vedením profesionálních pekařek sami vyzkoušet výrobu valašských frgálů a odvézt si je jako stylový suvenýr s sebou domů.

Více informací na www.karlovskygastrofestival.cz, fotogalerie z loňského ročníku zde.

     


Tipy z letošního programu: